\ Посета новом простору издвојеног одељења Основне музичке школе „Невена Поповић“ у Винчи

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Посета новом простору издвојеног одељења Основне музичке школе „Невена Поповић“ у Винчи

У понедељак, 28. децембра 2020. године, наставници и директор ОМШ „Невена Поповић“ свечано су дочекали господина Александра Рајковића, члана општинског већа ГО Гроцка задуженог за област просвете, образовања, социјалне заштите, дечије заштите и борачко инвалидских права. Циљ овог великог догађаја за запослене у музичкој школи заправо је био да се обиђу нове просторије издвојеног одељења музичке школе „Невена Поповић“ у Винчи. Музичка школа „Невена Поповић“ је једина школа у Србији која носи име по жени, једна од млађих школа јер постоји свега 26 година, али и једина школа на трериторији општине Гроцка. Музичку школу похађа близу 600 ученика на 4 локације – у Гроцкој где се налази матична школа и у издвојеним одељењима у Врчину, Винчи и Умчарима. Због неусловног боравка у просторијама МЗ „Винча“, где су биле просторије музичке школе у претходних 5 година, а која је иначе предвиђена за рушење и изградњу вртића, ОШ „Никола Тесла“ је један део свог простора уступила музичкој школи на коришћење, јер музичку школу похађа велики број деце са територије Винче и Лештана - укупно 188 ученика основне школе и 23 предшколца.
Општина Гроцка, на челу са председником Драганом Пантелићем, а уз несебичну помоћ члана већа Александра Рајковића, уложила је 2 милиона и 600 хиљада динара у сређивање простора и прилагођавање намени музичке школе (замена електро и мрежне инсталације, замена прозора, кречење, сређивање подова и врата, опремање потребним намештајем и др.), а као новогодишњи поклон од ГО Гроцка ученици и запослени школе добили су нови концертни клавир „Rittmuller“, који је највише обрадовао присутне.
Наиме, како је и директорка школе, госпођа Бранка Ивковић-Петронић, рекла „Овај нови простор са 10 прелепих кабинета, свечана сала са 200 места коју наша школа може да користи за своје концертне активности представљају огромну мотивацију и „ветар у леђа“ за наше ученике и наставнике у остваривању великих резултата како на домаћим тако и на међународним такмичењима, а родитељима је нови простор једна брига мање када је у питању безбедност њихове деце, јер се налазимо у оквиру комплекса највеће школе на Балкану, ученици не прелазе улицу на магистралном, смедеревском путу и не мењају градски превоз како би дошли до музичке школе. Највећи утисак данашњег дана, па и највећи поклон за нас као професионалце у свом еснафу, представља новогодишњи поклон наше општине, а то је нови концертни клавир. Напокон ће наши ученици моћи у својој учионици да музицирају на једном великом и „озбиљном“ инструменту, а не да чекамо републичка и друга важна такмичења пре којих сваки пут молимо организаторе да нам уступе два до три термина како би наши ученици провежбали на великим и правим клавирима и стекли какво такво искуство за такмичарску интерпретацију, јер ми то у школи нисмо имали. Наши ученици су вежбали са наставницима на пијанинима, што је више за куће услове рада, него за озбиљан школски, па и такмичарски рад. Мада, и у ранијим условима ми смо школа која се истицала својим изузетним резултатима у последњих 6 година. На свим такмичењима на којима смо наступали кући, односно у нашу Гроцку смо се враћали већином са првим наградама. Уз нови концертни клавир верујем да ће наши ученици добити елан и још више желети да представе не само нашу школу већ и нашу локалну средину. Велико хвала представницима наше оштине на изузетном поклону који смо добили“.