\ Основна музичка школа „Невена Поповић“ на Коларцу

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Основна музичка школа „Невена Поповић“ на Коларцу

У четвртак 28. јануара 2021. године ученици ОМШ „Невена Поповић“ имали су прилику да запевају и засвирају у Великој дворани Коларчеве задужбине. Разлог овоме је било снимање неколико нумера које су изводили хор, група певача српског традиционалног певања, солисти и камерни ансамбл.
Велика еуфорија и узбуђење због ове прилике осећала се још у аутобусу док су ученици путовали за Београд, а посебно када су ушли у Коларчеву задужбину и поставили се на сцену. Оно што је ученицима били прилично интересантно јесте сам процес снимања који је укључивао тонца и пет камермана који су се трудили да својим камерама ухвате најбоље тренутке читавог процеса снимања.
На сцену је најпре иашао хор предвођен диригентом Бојаном Ђукић. Они су отпевали три композиције. Прва композиција која је снимљена била је „Ово је Србија“ коју је хор извео уз пратњу инструменталног ансамбла који су чинили Милош Зубац, Богдан Благојевић и Бранко Тријић (гитаре), Александра Стевановић (флаута), Јован Цинцар Костић (виолина) и Јована Стајић (клавир). Након ове нумере хор је извео „Мала руковет за дечји хор и клавир“, настала према руковетима Стевана Стојановића Мокрањца (клавирски извод: Војислав Симић, хорске деонице: Милица Манојловић), уз пратњу Катарине Фаркаш за клавиром и украјинску песму „Шчедрик“ Н. Леонтоновича.
Након хора на сцену је ступила група певача Српског традиционалног певања. Предвођени наставницом Аном Јовановић, припремили су две песме. Прва је била песма са Косова и Метохије „Маријо, ћеро мори“ коју су извели уз инструменталну пратњу Бранка Тријића за гитаром, Тијане Јовев за флаутом, Марије Цвејић за виолином, Милоша Зубца за кахоном и Ане Јовановић за дефом. После тога снимљена је и песма са Косова и Метохије „Стојна мома бразду копа“ коју су извеле Ана Миленковић, Миа Николић и Маша Здравковић уз пратњу Ане Јовановић за дефом.
Прилику да први пут самостално снимају на Коларцу имали су Реља Дедић, ученик шестог разреда у класи наставника Милоша Зубца и Јована Ђорђевић, ученица петог разреда у класи наставнице Катарине Фаркаш. Реља Дедић је извео трећи став „Cantabile“ из композиције „Koyunbaba“ Карла Домениконија. Јована је одсвирала Етиду у Це-дуру композитора Рихардса Дубра, а имала је и прилику да изведе и сними своју ауторску композицију под називом „Снови“.
Прилику да свирају и направе професионални снимак свог извођења искористили су и наставници наша школе који су се организовали и направили трио у саставу флаута (Александра Стевановић), виолина (Јован Цинцар Костић) и клавир (Јована Стајић). Они су извели „Пет комада“ Дмитрија Шостаковича.
Цео овај дан био је веома посебан за наше ученике и наставнике који су остали под утиском и наредних дана. Овим догађаје сви који су наступили и снимили композиције на Коларцу стекли су ново искуство које је у свима пробудило жељу да поново свирају на истој сцени Коларчеве задужбине.