\ Новогодишњи концерт ученика ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Новогодишњи концерт ученика ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој

У уторак, 28. децембра 2021. године, у свечаној сали ОШ „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, одржан је велики новогодишњи концерт ученика наше школе. Значај овог великог концерта за нашу школу говори и чињеница да је учествовало преко 100 ученика школе из Гроцке и издвојеног одељења у Умчарима и Винчи. Своје стечене музичке вештине, музикалност и таленат пуној сали публике показали су наши ученици у извођењу популарних, дечјих, народних, филмиских, домаћих и иностраних забавних нумера певајући у хору или свирајућу у камерном ансамблу, бенду или оркестру.
У позитивној и веселој новогодишњој атмосфери публика је одушевљено тапшала, играла у ритму песама и овацијама поздрављала учеснике. После дуго времена имали смо прилику да угостимо публику уз поштовање свих епидемиолошких мера, ношења маски и адекватне дистанце, а у циљу спречавања ширења заразе вируса Ковид-19.
Прилику да отвори Концерт имао је Оркестар хармоника и гитара из нашег издвојеног одељења из Умчара, који је припремио и извео, специјално за ову прилику, нумеру „Циганска песма“ Влатка Стефаноског. Осмехе на лицу, аплаузе и добре вибрације приуштили су нам следећи ученици хармонике из класе Сузане Вуковић Пејић: Настасија Глигорић, Алекса Глигорић, Лазар Лазић и Павле Павловић – 3. разред, Вукашин Јовановић и Петар Станојевић – 4. разред и Михајло Срдановић – 6. разред. Ученици гитаре из класе наставнице Невене Манојловић који су наступили су: Ана Вељовић, Теодора Маторчевић и Теодор Мрачић – 4. разред и Викторија Михаиловић и Милица Петровић – 6. разред. Наш оркестар су подржали и наставници: Сенка Рајшић – клавир, Сузана Вуковић Пејић – даире, Милош Зубац – кахон и Невена Манојловић - гитара.
Након громогласног аплауза публици се представио мали хор ученика из класе Бојане Ђукић са песмом „Деда и репа“ и нумером из филма „Мери Попинс“. Овај дивни, насмејани и распевани хор део је пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја под називом „Обогаћени једносменски рад“. Наиме, ми смо једина основна музичка школа у Србији којој је одобрено учешће у овом пројекту, а резултати и значај реализације истог видљиви су на сваком кораку нашег рада.
Након ефектног наступа малог хора уз клавирску пратњу наставнице Бојане Ђукић, имали смо прилику да уживамо у камерној музици. Најпре се представио дуо гитара ученика 2. разреда гитаре у саставу: Душан Батинога и Анђела Вулчевић, које музици подучава наставник Богдан Благојевић. Они су нам припремили и веома добро извели нумеру из филма „Пинк Пантер“. Затим смо чули „Стару француску песму“ Петра Илича Чајковског у извођењу фантастичног дуа Будимлија - Сташе Будимлија (2. разред виолине) и Маргита (3 .разред клавира), које су припремили наставници Маја Вучковић - клавир и Јован Цинцар Костић – виолина. Руску народну песму „Каљинка“ извео нам је трио састављен од ученика другог и трећег разреда виолине и клавира: Елена Матејић (2. разред), Наталија Михајловић (3. разред) и Ђорђе Пантелић (3. разред), који су припремиле наставнице: Маја Вучковић – клавир и Марија Цвејић - виолина.
Веома популарну новогодишњу песму „Звончићи“, чији је аутор Џејмс Лорд Пјерпонт, извела је група ученика млађих разреда наше школе у Гроцкој. Ученици 1. разреда које смо имали прилике да чујемо су: Нина Берков, Даница Јовановић, Дуња МАрић, Маи Поповић, Лена Рибаћ, Лара Ћурчић, Јована Црногорац, Софија Јауковић, Душан Трифуновић и Александра Милак; ученици 2. разреда: Ведран Бранковић, Дуња Јовановић, Војин Срдановић и Дуња Јовановић, а 3. разреда је Нађа Адамовић. Овај велики и раздрагани ансамбл припремили су следећи наставници: Миња Марчетић - флаута, Анамарија Илић - виолончело, Богдан Благојевић - гитара, Нина Косанић - клавир и Јована Цицар Костић – виолина.
Новогодишња песма Дајане Рос под називом „Желимо Вам срећан Божић“ извео нам је три флаута наших ученица из издвојеног одељења у Умчарима, у саставу: Исидора Петронијевић (6. разред), Лара Пантелић (5. разред) и Ива Богдановић (5. разред), које флаути подучава наставница Тијана Јовев.
Арију „Хабанера“ из популарног музичко-сценског дела Жоржа Бизеа „Кармен“ извеле су нам на виолончелима наше ученице 6. разреда из класе наставнице Анамарије Илић - Мина Ландолац и Милица Бугарчић.
Прилику да чујемо, уживамо, а самим тим и негујемо националну и културну баштину приуштиле су нам ученице српског традиционалног певања из Гроцке, Умчара и Винче, које су наступиле као група певача са песмом из Босилеградског крајишта под називом „Никола Гајле Големо“. Наступиле су следеће ученице из класе Ане Јовановић (Гроцка): Миона Чкоњовић, Ана Миленковић, Изабела Реџовић, Миа Николић; из класе Исидоре Арсић (Умчари): Анђела Маторчевић, Ирена Трајковић, Милица Петровић и Милица Симић; из класе Катарине Милосављевић (Винча): Хелена Ковачевић, Емилија Ђорђевић, Вишња Јанковић и Бојана Трајковић.
Македонску народну песму „Зурли трештат на сред село“ извеле су нам ученице српског традиционалног певања из нашег издвојеног одељења у Винчи, које подучава наставница Катарина Милосављевић: Милица Николић, Ана Маркоски – 1. разред, Вишња Димитријевић, Хелена Ђуришић, Емилија Ђорђевић, Емилија Грујић и Василија Николић – 2. разред, Бојана Трајковић, Хелена Ковачевић и Вишња Јанковић – трећи разред.
Популарну нумеру Петра Илича Чајковског „Валцер цвећа“ и израелску песми „Хава Нагила“ извео нам је хор флаута у саставу ученица из Гроцке, Врчина, Умчара и Винче, које је припремила наставница Александра Стевановић. Ово је хор који је део пројекта обогаћеног једносменског рада и у којем наше вредне ученице уживајући док заједно музицирају уједно и стварају изузетну музику. Наступиле су следеће ученице: Сара Јовановић и Љубица Фаркаш – 2. разред, Мила Малешевић, Елена Мијаиловић, Тина Богдановић и Даница Мрачић – 3. разред, Дуња Ђорђевић и Ива Богдановић – 4. разред, Анђела Петровић, Јована Кујунџић, Јана Маринковић и Лара Пантелић – 5. разред, Исидора Петронијевић и Лидија Добричић – 6. разред. Гост нашем хору била је наша бивша ученица флауте Илинка Ђурђевић. Наш хор је позвао своје другаре да им се придруже пратњом на рок инструментима. Наступио је бенда школе састављен од ученика из Гроцке, које је припремио наставник Милош Зубац.
Нумеру „Рингишпил“, као сећање и одавање почасти нашем познатом кантаутору Ђорђу Балашевићу, припремио је хор школе из Гроцке и Винче под руководством наставнице Бојане Ђукић, која је наступила као клавирски сарадник, уз пратњу две гитаре: Павла Првановића (6. разред) и наставника Милоша Зубца.
Бајагину песму „Двеста двадесет у волтима“ и једну од најпознатијих нумера Ју групе „Чудна шума“ извео нам је бенд школе из Гроцке у следећем саставу: Јован Николић (5. разред )– клавир, Михаило Јовичић (5. разред) – бубњеви, Коста Крстић (5. разред) и Јакша Грбовић (3. разред) – вокали, Вукан Срдановић (6. разред) – бас гитара и бубањ, Никола Радосављевић (4. разред) и Алекса Паунић (4. разред) – електрична гитара и Вукашин Радосављевић (3. разред) – бас гитара. Бенд школе је осмишљен, оформљен и функционише у оквиру, више пуа поменутог пројекта „Обогаћеног једносменског рада“, а успешно га припрема и води наставник гитаре Милош Зубац.
И за крај програма, као најслађи украс на торти наступио је хор школе састављен од ученика припремног разреда, малог и великог хора наших ученика из Гроцке. Пуну бину у свечаној сали основне школе красили су наши весели, раздрагани и насмејани ученици, који су одушевљеној публици извели сплет песама Душка Радовића, настале за култну југословенску серију за децу под називом „На слово, на слово“. Ову завршну тачку вечерашњег великог концерта припремили су наставници Бојана Ђукић и Петар Швабић. Инструментална пратња: Вукан Срдановић – бубњеви, Бојана Ђукић – клавир, Петар Швабић – диригент.
Да је концерт успешно реализован на задовољство наших ученика – учесника програма и њихових наставника говоре нам осмеси и аплаузи наше многобројне публике. На нама остаје да се и даље трудимо да нашим вежбањем и активностима, тимским радом са нашим ученицима, али и родитељима, учинимо ове суморне дане лепшим и веселијим, а да нашу средину још више оплеменимо културом и уметношћу.
И за крај, ученици и запослени основне музичке школе „Невена Поповић“ Вам од срца желе много доброг здравља, среће, љубави и остварених снова.... Срећан Божић и Година Нова!