\ Наступ предшколаца и бенда „Врчински рокери“ у Улици отвореног срца у Гроцкој

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Наступ предшколаца и бенда „Врчински рокери“ у Улици отвореног срца у Гроцкој

У недељу, 1. јануара 2023. године, на шеталишту у Гроцкој, организована је први пут једна од најпознатијих манифестација града Београда – „Улица отвореног срца“. Настала је пре пола века у „Српској кафани“, када су глумци Атељеа 212 мењали улоге са келнерима и првог дана Нове године служили госте. Из овог несвакидашњег дружења настао је празник Београда који повезује културу и привреду, радост, чаролију и хуманост. Од 1988. године званично је ушла у календар најзначајнијих манифестација града Београда, кроз коју прође преко 100.000 људи.
Улица отвореног срца, отворена за све Београђане и госте Београда, јесте замишљена као прослава хуманости, као „отварање“ срца нашег града, али и као могућност да се хуманошћу свих који учествују у овој манифестацији некоме и помогне. Улица отвореног срца је једна од манифестација која је одавно превазишла оквире Београда и постала препознатљив бренд који промовише најхуманије вредности нашег главног града и његову отвореност.
Широм београдских општина организована је ова манифестација, те је тако овај пут реализована и у срцу Гроцке. Уз песму, музику, уличне забављаче, жонглере, акробате, мађионичаре, позоришне уметнике и бројне атракције, дечица и родитељи могли су да уживају и добро се забављају овог сунчаног јануарског преподнева и поподнева. Организатори манифестације „Улица отвореног срца“ су Град Београд, Туристичка организација Београда и Градска општина Гроцка.
Наша школа је узела учешће у овој традиционалној београдској манифестацији. Организовали смо 90 минута разноврсног програма за наше суграђане. Најпре су наступили наши најмлађи и најслађи полазници пројекта „Музичка маштаоница“ – предшколци предшколске установе „Лане“ из Гроцке и наставница наше школе, Катарина Фаркаш.
Препуни трг публике имао је прилику да чује, најпре разне песме наших домаћих композитора, написане баш за најмлађе од: Вере Миналковић, Боре Мајданца, Ане Грбић Хрустић, Миње Суботе и Катарине Фаркаш. Публика се њихала, аплаудира и певала у песмама: „Деда мраз“, „Лав и мрав“, „Мајмун“, „Бубашваба“, „Ручак“, „Чоколаде“, „Руке“, „Скала“, „Азбука“, „Тик так куца сат“, „Африка“ и „Чича Глиша“.
Након громогасних аплауза, повика и поклика „Бравооооо, браво.....“, наши најмлађи суграђани прешли су на други део свог репертоара, који је укључио и учешће публике. Наши другари су, заједничким снагама са наставницом Каћом и присутном многобројном ппубликом, извели музичко-дидактичке игре: „Глава, рамена, стомак, колена“, „Скупи руке, шири руке“, „Патуљкова тапшалица“, „Синкопирани сат“, „Че че куле“ и „Пиано-форте“.
Озарена публика је са одушевљењем уживала у нашем перформансу, а наши малишани су били поносни и додатно мотивисани да се што боље покажу.
„Музичка маштаоница“ је активност Основне музичке школе „Невена Поповић“ у оквиру пројекта Министарства просвете, под називом „Обогаћени једносменски рад“, што подразумева развој музичких и моторичких способности код деце предшколског узраста. Пројекат води наставница Катарина Фаркаш, а полазници су предшколци из Предшколске установе „Лане“ из Гроцке.
Након предшколаца, на сцену је изашао наш бенд, односно бенд Основне музичке школе „Невена Поповић“ из издвоједног одељења у Врчину, под називом „Врчински рокери“ које предводи наставник Бранко Тријић
Већ при првим тактовима, односно при првом удару у бубањ, публика је кренула у једно право поп-рок путовање. Шеталиштем су се ориле нумере Балаге, САРС-а, Партибрејкерса, Дисциплине кићме, Кугуарса, Кербера, али и обраде традицоналних песама у рок маниру, али и потпуно ауторским песмама наших ученика Заједно смо певали, џускали, тапшали и одушевљавали се како нашим младим извођачима, који су старости од 9 до 13 година, тако и песмама попут: „Тишина“, „Буђав лебац“, „Дарја“, „Хипнотисана гомила“, „Даљина, дим и прашина“, „Тата мама“, „Да ли ти знаш за неки други ритам?“, „Лептирићу шаренићу“, „Морски пас“, „Циганка ми гатала на трави“, „Свет се брзо окреће“, „Однеси ме“, „Игра рок ен рол цела Југославија“ и „Ја немам појма“.
Одушевљеној публици су се представили следећи чланови бенда:
Вокали: Вера Ђорђевић, Андрија Тријић
Електре гитаре: Василије Ћустић, Матија Тријић, Вера Ђорђевић, Драгана Анђелковић,
Бас гитаре: Алекса Анђелковић, Танасије Ћустић
Клавијатуре: Кристина Станишић
Флаута – Мила Митровић
Саксофон – Растко Милићев
Бубањ – Гвозден Момчиловић
Идејни творац бенда и главнокомандујући: Бранко Тријић
Бенд школе је настао пре 4 године, на идеју наставника Бранка Тријића, најпре као школски пројекат под називом „Ритам срца“, да би затим ушао у пројекат Министарства просвете „Обогаћени једносменски рад“, као вид додатне подршке ученицима школе у ширењу интересовања, неговању љубави према музици, а са циљем учења правих животних вредности и квалитетно проведеног слободног времена. Наши ученици поред класичне музике коју изучавају на одабраним инструментима (виолини, класичној гитари, флаути, хармоници, клавиру, виолончелу) имају прилику и да се опробају у учењу електричне и бас гитаре, бубњева и других електричних инструмената.
Наши ученици су на најлепши начин честитали Нову годину суграђанима, од оних најмлађих до најстаријих, са надом да ћемо се опет видети и да ћемо још који пут уживати у музици и добрим вибрацијама.