\ Наступ наших ученица на 55. Смотри изворног народног стваралаштва ,,Хомољски мотиви" у Кучеву

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Наступ наших ученица на 55. Смотри изворног народног стваралаштва ,,Хомољски мотиви" у Кучеву

Смотра народног стваралаштва „Хомољски мотиви" у Кучеву је први пут одржана давне 1968. године. Идеја локалних ентузијаста била је да се богатство народних игара, песама и народних ношњи прикаже и сачува од заборава. Све до данас, из године у годину, прикупљају се и приказује игре, песме и музика хомољског краја на овој манифестацији, али и шире Србије у свом најтрадиционалнијем облику.
Најзначајнији део манифестације је концерт народних уметника, солиста и група, на ком је ове године имала прилику да наступи и наша певачка група ,,Винча" коју чине ученице из класе Катарине Рудић: Хелена Ђуричић, Ања Главоњић, Милица Николић, Емилија Ђорђевић, Ана Маркоски, Вишња Димитријевић, Василија Николић. Наше ученице су се представиле песмама „У мајке су три девојке“ и „Масло мела Димитрија“ које је повела Хелена Ђуричић.
Велику захвалност на позиву, дугујемо др Данки Лајић Михајловић, научном саветнику Музиколошког института САНУ, која је и селектор сабора. С обзиром на идеју сабора, као и на чињеницу да смо једна од малобројних државних школа која има одсек за српско традиционално певање, било нам је задовољство да наступимо на манифестацији која се већ годинама уназад одржава управо зарад очувања традиције и културе нашег народа у што вернијем и аутентичнијем облику.