\ • Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

• Дан српског јединства, слободе и националне заставе

Дан српског јединства, слободе и националне заставе државни је празник који се 15. септембра празнује у Републици Србији и Републици Српској. Празник је симболично установљен да се прославља на дан када се обележава Пробој солунског фронта. Празнује се од 2021. годинe. Дан српског јединства, слободе и националне заставе обележава се складу са Државним програмом обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије. Ванвременска симболика овог датума огледа се у чињеници да је реч о дану када је 1918. године дошло до коначног пробоја Солунског фронта и почетка процеса ослобађања земље, које је окончано 1. новембра 1918. године.
Циљ успостављања овог празника јесте пре свега оснаживање јединства између српског народа у Републици Србији и Републици Српској, али и јачање култа националне заставе. Учвршћивање националне свести, принципа слободарства и родољубља, указивање на историјске последице и поуке и борба за афирмацију највиших људских вредности, само су неки од разлога за одржавање тематског часа у свим основним и средњим школама на територији Републике Србије.
Основна музичка школа „Невена Поповић“ обележава Дан српског јединства, слободе и националне заставе на начин како је Министарство просвете предложило. Поред тога, школа је осмислила и видео који подразумева инетерпретирање Химне Републике Србије „Боже правде“ у извођењу малог хора ОМШ „Невена Поповић“ и диригента Бојане Ђукић.