\ „Калуђерица у срцу“ – Сабор 2023

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

„Калуђерица у срцу“ – Сабор 2023

У суботу, 16. септембра 2023. године, по први пут је у Калуђерици организована манифестација под називом „Калуђерица у срцу“ Сабор 2023. Жеља организатора – Градске општине Гроцка и Храма Светих Богородитеља Јоакима и Ане је да ова манифестација добије традиционални карактер, нешто што ће остати у аманет будућим генерацијама, како би се на тај начин учврсило неговање и очување српске породичне традиције, културе и обичаја и свега што доприноси јачању идентитета српског народа.
Како су управо деца будућност Гроцке и Србије,, ова манифестација је посебно посвећена деци и дечјој игри и песми. Учешће у програму узеле су основне школе из Калуђерице „Алекса Шантић“и „Милоје Васић“, као и предшколска установа „Лане“ и „Весељко“, а специјални гости су, прави чувари традиције и баштине, били су ученици наше школе, ОМШ „Невена Поповић“, са одсека за српско традиционално певање. За ову прилику је организован литерарни конкурс „Зашто волим Србију“, на коју су се одазвали баш ученици поменутих основних школа.
Током трајања вишесатног уметничког програма идеја организатора је била да основне школе и друге школице организују своје штандове на којима ће своје установе представити деци, родитељима и осталим заинтересованим грађанима. Наша школа се представила многобројним активностима. Програм нашег штанда осмислили су стручни сарадници и управа школе. Деца и родитељи су имали прилику да сазнају где се све налазе наше јединице – матична школа и издвојена одељења, да узму информатор о раду и правилима наше школе, разне промотивне флајере о предности бављења музичким образовањем, флајере о утицају треме на јавном наступу, васпитању деце и друго, а у реализацији смишљених музичких радионица – ребуса, судока, музичких укрштеница, игра меморија, бојанки инструмената и друго, учешће су узели стручни сарадници – Душан Чоловић и Мирко Јеремић, наставници Петар Швабић и Магдалена Бошковић, помоћник директора Александра Стевановић и директор Бранка Ивковић-Петронић
На великој бини, у 17 часова, песме са Косова и из Босне и Херцеговине за многобројну публику, извеле су ученице Основне музичке школе „Невена Поповић“ са одсека за српско традиционално певање, које музици подучавају наставнице Катарина Рудић, Ана Јовановић и Исидора Арсић. Ученице које ће су се представити су: Ива Богдановић, Тина Богдановић и Теодора Маторчевић – из издвојеног одељења ОМШ „Невена Поповић“ из Умчара; Катарина Недељковић, Марија Небригић, Мина Марковић, Софија Бакаловић, Драгана Ђорђевић и Марија Томић – из матичне школе у Гроцкој и издвојеног одељења у Врчину; Емилија Грујић, Ања Главоњић, Вишња Димитријевић, Хелена Ђуричић, Митра Јанковић, Ана Маркоски, Милица Николић, Лидија Николић, Василија Николић, Барбара Стефановић, Николина Ћирић и Ива Костадиновић – ученице из издвојеног одељења из Винче и Калуђерице. Инструменталну пратњу чинили су наставници ОМШ „Невена Поповић“: Ана Јовановић – деф, Јована Стајић – тарабука, Тијана Јовев – флаута, Марија Цвејић – виолина, Милош Зубац – кахон, Богдан Благојевић – гитара и Милош Спасић- клавир.
Ми смо се одлично прволи, дружили, радовали и смејали са најмлађим суграђанима и њиховим родитељима, бакама и декама. Песмом смо увеселили многе, а радионицама свакако најмлађе. Верујемо да ће ова манифестација постати традиционална и да ћемо им увек бити драги гости.