\ Наступ наших младих виолиниста на отварању изложбе у Центру за културу Гроцка

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Наступ наших младих виолиниста на отварању изложбе у Центру за културу Гроцка

Изложба икона „Пред ореолима вечности“ ауторки Маре Ђуровић, Маје Василић и Тијане Стаменовић отворена је у уторак, 7. новембра 2023. године, пред бројним посетиоцима, гостима и свештеним лицима у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, уједно споменику културе од великог значаја за Србију и аутентичном варошком дому с почетка 19. века. Ова складна, скулпторално обликована лепотица народног неимарства бележи више од два века трајања и четири деценије културне намене.
Зорица Атић, директорка установе, у поздравном обраћању присутнима открила је да је изложба уприличена у овом термину у част Митровдана, крсне славе породице Ранчић, о чему постоје подаци, прикупљени након дужег истраживања. Отуд изложба почиње уочи Митровдана, слави посвећеној Св. Димитрију, и игром случаја траје до Аранђеловдана, крсне славе посвећене Св. Архангелу Михаилу. Зато на изложби доминирају иконе посвећене управо овим светитељима, са којима почиње и завршава поставка у Ранчићевој кући.
Ауторке изложбе су уметнице и иконописци, али и колегинице, ангажоване на Високој школи Академије српске православне цркве за уметности и консервацију у Београду.
Приликом отварања изложбе наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке, Василије Пешић (1. разред) и Хелена Јацић (2. разред) – наши млади виолинисти које интерпретацији подучава наставник Јован Цинцар Костић, уз клавирску сарадњу наставника Милоша Спасића.
Дневном листу ПОЛИТИКА, у рубрици "Синоћ у Београду", објавио је диван члана, у среду 8. новембра 2023. године, о догађају у Центру за културу Гроцка, а о изложби "Пред ореолима вечности" у Ранчићевој кући може се читати и у електронском издању "Политике": https://www.politika.rs/scc/clanak/582963/Pred-oreolima-vecnosti