\ Наступ наших бендова на обележавању Дана школе „Др Драган Херцог“

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Наступ наших бендова на обележавању Дана школе „Др Драган Херцог“

У понедељак, 27. маја 2024. године, у Београдској арени, односно спортској сали првог тима Кошаркашког клуба „Партизан“, обеђен је Дан школе „Др Драган Херцог“ на којем су учешће узели и наши бендови „Детектори музике“ и „Чудна шума“.
Основна школа „Др Драган херцог“ је музичко-спортском манифестацијом обележила Дан школе, који је симболично означио 55 година постојања и рада. Ученици, наставници, родитељи и остали гости окупили су се у сали Арене где их је поздравио директор школе, истичући значај образовања и заједништва које се у овој школи негује. Програм су водили Нада и Теодор, ученици са Церебрале 1 и Рехабилитације. Наставница Сунчица је својом песмом дочарала како изгледа час у њиховој школи.
Посебан део прославе био је музички наступ ученика наше школе, који су својим извођењем развеселили све присутне. Након тога, ученици су имали прилику да се такмиче у спортским играма које су организоване у сарадњи са „Декатлоном“, чиме је промовисана важност физичке активности и здравог начина живота.
На крају спортског, забавног и културног дружења, сви ученици су окићени медаљама. Ученици су награђени и пакетићима плазме ,,Бамби” јер је корпорација уз коју се одрастало, а одраста се и дан-данас.
Прослава Дана школе протекла је у духу заједништва, радости и спортског духа, наглашавајући важност образовања и тимског рада. Сви присутни су се сложили да је ово био незабораван дан који ће дуго остати упамћен.
У Србији се сваке године на хиљаде деце школског узраста налази на краћем или дужем болничком лечењу. Када се нормалан ток школовања прекине услед лечења, важно је да ученици знају да га је могуће наставити и у болници. Ако болест спречава дете да дође у школу, школа ће доћи њему. Да ли сте знали да око 80 наставника широм Београда сваког дана посећује болничке собе и домове деце на лечењу и тако образовање чини доступним сваком детету?
Већ дуже од пола века запослени у ОШ „Драган Херцог“ посвећени су својој мисији – образовању болесне деце. Ученици њихове школе су сва она деца која због здравствених проблема привремено или трајно нису у могућности да похађају своје матичне школе. Присутни смо у дванаест београдских дечјих болница и у домовима ученика на целој територији града Београда. Здравствени проблеми са којима се сусрећу ученици Основне школе „Драган Херцог“ су разноврсни и, нажалост, углавном сложени (малигне болести, дечја и церебрална парализа, мишићна дистрофија, обољења кичменог стуба, различите врсте повреда, аутистични спектар, психички проблеми), због чега је различито и време њиховог задржавања у њиховој школи – од неколико дана ( док су на лечењу у некој од болница ) до више година. Сви они имају једнак третман и свима се посвећује иста пажња. Сваки ученик њихове школе добија најбоље могуће образовање у сигурном и подстицајном окружењу, где растемо, учимо и опорављамо се заједно.
Још од свог оснивања 1969. године ОШ „Др Драган Херцог“ била је отворена за нове идеје и промене у складу са потребама времена и друштва. Они имају само једну жељу, а то је да њихови ученици имају квалитетно и свеобухватно образовање и да ни у чему не заостају за вршњацима. Нарочито су посвећени идеји да што већи број деце обухвате наставом, односно да не дозволе да ниједно дете због свог здравственог проблема буде ускраћено за школовање.
Кроз пројекат „Учење на даљину“ ова дивна школа жели да пружи подршку ученицима на територији целе Србије. Подршка се састоји у организовању континуиране наставе за све предмете уз поштовање свих педагошких принципа и применом информационих технологија. Ученицима је омогућено да прате предавања, да имају приступ материјалима за учење уз вежбање, тестирање и проверу знања и да имају сталну електронску комуникацију са наставником. Програм је намењен деци из Београда и из унутрашњости која, после завршетка лечења у некој од београдских болница, нису у могућности да одмах наставе образовање у својим матичним школама, али и деци која се налазе на бањском опоравку и дужем лечењу у иностранству. Ова активност реализује се у оквиру пројекта „Пружање унапређених услуга на локалном нивоу“ – ДИЛС, који је спроведен у сарадњи Министарства здравља, Министарства просвете и Министарства рада и социјалне политике, а из средстава зајма Светске банке.
Процес реинтеграције ученика у школу након завршеног лечења је веома важан корак. Сарадња се наставља и након одласка детета из њихове школе, пружањем информација о постигнућима ученика и саветодавним радом са родитељима и наставницима. Зато су тежили и теже да успоставе сарадњу са што већим бројем болница и других здравствених установа, да имају што бољу сарадњу са осталим школама, различитим удружењима, државним и невладиним организацијама, родитељима ученика, једном речју са свима за које сматрамо да нам могу помоћи у тој мисији. Укључени су и у многе друге пројекте и активности које имају за циљ да обезбеде квалитетно и доступно школовање нашим ученицима.
Медаље захвалности на којој пише „Где сте ви, ту смо ми...“ заблистале су на грудима наших чланова бендова: Вере Ђорђевић, Миле Митровић, Драгане и Алексе Анђелковић, Андреје Солунац, Гвоздена Момчиловића, Андрије и МАтије Тријића, Василија и Танасија Ђустића, Растка Милићева, Кристине Станишић и наставника Бранка Тријића. Захвалнице су им уручили другари из основне школе.
Прослави овог дивног дана шприсуствовали су и директорка школе, наш педагог, као и наши драги родитељи који су се, као и безброј пута до сада одазвали нашем позиву за помоћ у превозу ученика и транспотру наше музичке опреме и инструмената. Велико хвала на одличној организацији и веома лепом дану.