\ Посета ученика српског традиционалног певања отварању изложбе „Путујуће шаре Србије“

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Посета ученика српског традиционалног певања отварању изложбе „Путујуће шаре Србије“

У оквиру манифестације Дани европске баштине у петак, 16. септембра 2022. године, у Центру за културу Гроцка, у Ранчићевој кући, отворена је изложба "Путујуће шаре Србије" уметнице Милице Живадиновић, након чега је одржан концерт „Жива баштина“. Ученици одсека за српско традиционално певање присуствовали су овом великом културном догађају.
Концерт „Шива баштина“ представља пажљиво осмишљени програм три извођача српске традиционалне музике данашњице: Бошка Вујачића, гуслара, Светлане Спајић (извођача традиционалне српске песме), Милоша Николића (извођача на више народних дувачких инструмената). Њихово музичко умеће, искуство и ширина познавања српске традиционалне музике су за дивљење. Јединствен и стручно конципиран програм обухватио је музичко путовање кроз српске крајеве и епохе представљајући спој историјског памћења и уметности.
Ученици одсека за српско традиционално певање имали су прилику да се упознају са више елемената нематеријалног културног наслеђа који су од посебног значаја, a који су на националној листи нематеријалног културног наслеђа али и „живе људске ризнице” (термин УНЕСКО-а за носиоце нематеријалног културног наслеђа).