\ Наступ ученика ОМШ „Невена Поповић“ на отворању изложбе „Свет у мени, свет око мене“ у Центру за културу Гроцка

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Наступ ученика ОМШ „Невена Поповић“ на отворању изложбе „Свет у мени, свет око мене“ у Центру за културу Гроцка

Ранчићева кућа, галерија Центра за културу Гроцка, била је у петак, 9. фебруара 2018. године, домаћин изложби цртежа „Свет у мени - свет око мене“ београдских уметника Марије Брановић и Михајла Војновића.
Приликом отварања изложбе наступили су ученици ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој са репертоаром који спремају за предстојеће републичко и међународна такмичења: Давид Тобџић, Ана Станојевић, Михајло Лукић – клавир у класи проф. М. Калинић, Михајло Јовичић и Реља Дедић – гитара у класи проф. М. Зубца, Викторија Михајловић – гитара у класи проф. Н. Манојловић, Исидора Петронијевић – флаута у класи проф. Т. Јовев и Јована Зуровац – флаута у класи проф. А. Стевановић.
Цртеж, који може бити и засебни ликовни елемент или заокружено изражајно средство на папиру, главни је ликовни покретач двоје аутора млађе генерације и техника којом раде. Поставка се састоји од близу четрдесет радова изведених комбинованом техником на папиру - туш и перо, оловка, акварел... Уз прецизност линије исведен колорит, множину детаља и њихову пажљиву обраду, сваки појединачни рад је део личног континуума ухваћеног у тренутку, исказаног на белини папира. Код Михајла Војновића, иконописца по струци, уочљива је изражајна лирика мајки са децом у наручју, окружених илустративним и симболичким детаљима. Цртеж прати прецизно и богато ткање линије која је дескриптивна, илустративна и заводљива. С друге стране, апстрактни цртежи Марије Брановић стварају композицију која не зависи од визуелних импресија и предложака, али носе богате реминисценције на свет око нас и нарочито, на онај у нама. У потрази за утемељењем у свету коме живи, ствара ликовну реалност апстрактних органских облика уклопљених у целину. Поруке које саопштавају радови аутора млађе генерације у потпуности је читка посматрачу и сасвим индивидуална - јер праве одговоре налазимо само у себи.