\ Наступ наших ученика на отварању изложбе „Бувља пијаца“ у Ранчићевој кући

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Наступ наших ученика на отварању изложбе „Бувља пијаца“ у Ранчићевој кући

У петак, 13. априла 2018. године, у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, отворена је самостална изложба цртежа „Бувља пијаца“ београдске уметнице Јоване Марјановић. Поставку је отворио др Оливер Томић, историчар уметности, професор који је уметници предавао историју уметности током студија.
Овај врсни предавач на себи својствен начин је анимирао и едуковао окупљену публику - говорећи о раду уметнице, њеној вештини цртања, теми коју заокружује, осврнувши се и на савремену уметничку сцену. На око 20 радова у изазовно једноставној техници оловка на папиру, циклус „Бувља пијаца“ ликовно описује читаве жанр сцене, пратећи једну од симболичних и сликовитих појава савременог живљења. Радови приказују призоре са тзв. бувље пијаце, оловком вешто наглашавајући суштину, преносећи динамичну атмосферу ишчекивања, разгледања, ценкања... Млада уметница мајсторски и с лакоћом осликава делић живота људи који су дошли да пазаре нешто што мало кошта, нешто што можда не могу више ни да нађу... можда и нешто што ће их чинити срећним.
Ранчићеву кућу као културно добро и простор по мери човека, данас особени простор установе културе је представила Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка - такође некадашња студенткиња пофесора Оливера Томића.
Приликом отварања изложбе наступиле су ученице ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој: Милица Брењо, Анђела Петровић, Анђела Јовановић – ученице флауте у класи проф. Миње Марчетић, Милица Стоиљковић, Милица Ђукић, Јелена Јевтић – ученице гитаре у класи проф. Милоша Зубца.