\ Свечано отварање Легата професора др Александра Костића у библиотеци „Илија Гарашанин“

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Свечано отварање Легата професора др Александра Костића у библиотеци „Илија Гарашанин“

У четвртак, 4. октобра 2018. године, свечано је отворена стална изложбена поставка, урађена према највишим музеолошким стандардима, Легата професора др Александра Костића у обновљеној библиотеци „Илије Гарашанин“ која се налаза у заштићеној амбијенталној целини „Грочанска чаршија“ која представља срце старе вароши Гроцке.
На предлог Градске општине Гроцка, реконструкција заштићене улице је обухватила и обнову библиотеке „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, која је била у изузетно лошем стању у коју се деценијама није улагало. Пројектним задатком обнове библиотеке, ГО Гроцка је 2016. године обухватила и адаптацију дела простора објекта за потребе излагања Легата. Залагањем Градске општине Гроцка на челу са председником Драгољубом Симоновићем и Центра за културу наше општине, уз свесрдну стручну помоћ и подршку надлежног Музеја града Београда, обновом је за овај простор реализована још једна важна улога културе. Драгоцени легат је након паузе од две деценије од данас поново јавно изложен.
Професор др Александар Костић (1893–1983) био је један од оснивача, првих професора и декан (1936–1939) Медицинског факултета у Београду–оснивач Института за хистологију и ембриологију, оснивач Ветеринарског (1938) и Фармацеутског факултета (1939), као и аутор бројних уџбеника. Француски председник је професора Костића 1940. године одликовао Легијом части због доприноса науци. Данашњи Институт за хистологију и ембриологију у Београду носи име „Александар Ђ. Костић”. Др Александар Костић, који је тридесетих година 20. века у Гроцкој открио богато археолошко налазиште у Дубочају и све своје вредне налазе оставио Гроцкој „као подстицај за даља истраживања“.
У оквиру обновљене амбијенталне целине „Грочанска чаршија“, данас се сусрећу заоставштине двојице знаменитих људи – државника Илије Гарашанина, и научника др Александра Костића. Богата збирка професора Костића обухвата археолошке и палеонтолошке налазе из Гроцке и археолошки период од неолитске старчевачке културе и винчанске културе до новог века, уз личне предмете који су поклон Војислава Бокија Костића, његовог сина.
Изложбу је отворила заменица председника општине Гроцка Живадинка Аврамовић која је истакла значај сарадње 4 битне институције на поставци овог Легата Библиотеке града Београда, Музеја града Београда, градске општине Гроцка, Центра за културу Гроцка. Свим присутним се обратила и директорка Музеја града Београда Татјана Корићанац која је честитала општини Гроцка и председнику општине Драгољубу Симоновићу на отварању Легата. Свечано отварање су улепшали ученици Основне музичке школе „Невена Поповић“: Виктор Милићевић, ученик 4. разреда гитаре у класи проф. Милоша Зубца и Михајло Савковић, ученик 6. разред хармонике у класи проф. Драгане Стевановић.
На ОВОМ линку прочитајте шта су писали о нашем наступу.