\ Светосавска академија

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Светосавска академија

У четвртак, 24. јануара 2019. године, у згради матичне школе у Гроцкој, одржана је свечана Светосавска академија. Пред пуном салом наше драге публике представили су се ученици који се припремају за предстојеће државно, односно Републичко такмичење, лауреат Школског такмичења вокално-инструменталних класа, као и хорови наше школе.
У позитивној, лепој и свечаној атмосфери публика је најпре чула Химну Светом Сави у извођењу хора наше школе под вођством проф. Петра Швабића, затим се обратила директорка школе која је уручила награду у виду књиге лауреату Школског такмичења вокално-инструменталних класа, Ђорђу Радуловићу, ученику 1. разреда одсека за српско традиционално певање у класи проф. Катарине Милосављевић. Ђорђе је извео нумеру „Месечина“, песму из Левча.           
Након великог и бурног аплауза публици су се представили Илија Ивковић (ученик 3. разреда клавира у класи проф. Маријане Калинић) и Анђела Јовановић (4. разред флауте у класи Миње Марчетић), који су нам за ову прилику извели барокну, Бахову музику. Представила нам се и група певача са одсека за српско традиционално певање: Нина Ранковић, Дајана Станковић, Илинка Ђурђевић и Љубица Мишић (из класе проф. Ане Јовановић) које су нам извеле песму са Косова „Расти, расти мој зелени боре“.
Имали смо прилику да чујемо анђеоски глас Петре Стоиљковић и групе певача из класе солфеђа проф. Бојане Ђукић, уз инструменталну пратњу дуа виолина: Јелене Лазић и Катарине Петровић, који су извели „Анђели певају“.
Затим, имали смо прилику да чујемо Телеманову сонату у извођењу Јоване Зуровац, 6. разред флауте у класи проф. Александре Стевановић. Хор школе је извео „Серенаду Београду“ и нумеру „Светац“.
Као „шлаг на торту“ група певача са одсека за српско традиционално певање: Ђорђе Радуловић, Анђела Здравковић, Софија Стошић, Марија Седларевић, Нина Ранковић, Андрија Тријић, Софија Фаркаш, Јелена Васић, Јована Јаћимовић из класе: Катарина Милосављевић, Ана Јовановић и Јована Бараћ; клавирска сарадња проф. Нина Косанић, извели су песму из Југозападне Србије: „Милешевка“. Завршну нумеру „Песма о Светом Сави“ ове дивне вечери извео је хор групе певача у класи солфеђа у класи проф. Бојане Ђукић, уз инструменталну пратњу Катарине Петровић на виолини и проф. Анемарије Илић на виолончелу. Клавирски сарадник у свим нумерама које је публика ове вечери чула је проф. Нина Косанић.
У свечаној атмосфери уз овације публике, још једном смо потврдили да треба да радимо, стварамо и улажемо у нашу будућност, јер смо овај концерт и организовали како би се подсетили једне од најистакнутијих, најугледнијих и најзначајнијих личности наше историје - Растка Немањића. У школама се слави као школска слава, па је светосавска прослава највећи и најлепши школски празник. Ово је прилика да вредности које је Свети Сава проповедао чувамо од заборава и преносимо на младе људе. Те вредности су слога, вера и образовање, поштовање различитости међу људима, мудрост и скромност. Управо овим вредностима учимо и наше ђаке, са циљем да постану вредни, образовани и поштени људи. Овај дан славимо и зато што треба да наставимо тамо где је Свети Сава стао – да учимо, сазнајемо и стварамо нов, примеренији и сигурнији свет!
 
Погледајте фотографије>>