\ Амбасадором Финске и ученици ОМШ „Невена Поповић“ испред Храма Светог Саве у оквиру манифестације „Божићно сеоце“

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

ИНФОРМАЦИЈА О УПИСУ У 1. РАЗРЕД МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ
 
Поштовани родитељи,
У складу са актуелном ситуацијом и мерама које је предузела Влада Републике Србије, овим путем желимо да вас обавестимо о пријавама за упис ученика у 1. разред основне музичке школе ”Невена Поповић”за школску 2020/2021. године.
Сви родитељи заинтересоване деце која желе да похађају основну музичку школу ”Невена Поповић” могу да се јаве на следећи број телефона 064/85-45-312 или да оставе своје податке на следећу имејл адресу:upis.omsgrocka@gmail.com.
На овај начин родитељи ће добити потребне информације о начину извођења пријемног испита.
Слободних места има на следећим одсецима:
-за децу узраста од 7 до 9 година: гитара, виолина, флаута, виолончело, хармоника и клавир.
-за старије ученике од 10 до 18 година: одсек за Српско традиционално певање.
-за децу млађу од 7 година врши се упис у припремни разред.
Позивамо вас да нас контактирате путем наведеног броја телефона или имејл адресе, а ми ћемо вас упутити и дати вам све неопходне информације!
Драга децо, добро дошли!
 
РЕЗУЛТАТИ ПРИЈЕМНОГ ИСПИТА ЗА УПИС У 1. РАЗРЕД ОСНОВНЕ МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ 
 
Поштована децо и родитељи,
Ово су резултати пријемног испита за упис у 1. разред Основне музичке школе "Невена Поповић", одржаног у петак, 24. априла 2020. године.
У табелама се налазе имена и презимена ученика који су положили пријемни испит како у матичној тако и подручним школама.
Пријаве за упис у 1. разред се налазе на сајту школе, али ће вас контактирати и пријаве вам доставити наставници који су тестирали вашу децу.
Радујемо се дружењу са вама!
Пријемни испит је и даље у току. Добро дошли!
 
 
 

Амбасадором Финске и ученици ОМШ „Невена Поповић“ испред Храма Светог Саве у оквиру манифестације „Божићно сеоце“

У среду, 15. јануара 2020. године, у оквиру манифестације „Божићно сеоце“ испред Храма Светог Саве на Врачару, у 18 часова, представио се мали хор наше школе под вођтвом наставнице Бојане Ђукић. Након бдења које је одржано у малој цркви присутне је поздравио амбасадор Финске, Њ. Е. Кимо Лäхдевирта који је на енглеском језику посетиоцима говорио о новогодишњим и божићним обичајима његове земље, а одмах на почетку је кренуо са причом по чему је Божић у Финској посебан.
- Фински Божић је баш посебан, пошто комбинује древни завршетак сезоне жетве, који се зове „Кекри“, и стару прославу зимског солстиција, са хришћанским традицијама – рекао је амбасадор.
- Главни украс је Божићна јелка, које се традиционално уноси у кућу 24. децембра, ако не и раније. На врх јелке се ставља звезда, а гране се традиционално украшавају свећама, бомбонама и украсима од сламе. Такође постоје и традиционални нордијски јарчеви од сламе, као и мале статуете које представљају Божићне патуљке, анђеле, ирвасе итд. „Химмели“, традиционални фински божићни украс, може да се окачи на плафон – објаснио је значај украшавања и празничне декорације у овој земљи.
Иако финска божићна трпеза често укључује најмање 20 различитих јела, како амбасадор објашњава, постоје три најосновнија.
- То су шунка печена у рерни, касерола са бросквом и мешана салата од цвекле. Без укуса ових традиционалних јела, нешто би фалило у финској прослави Божића. Она су допуњена другим касеролама и паштетама, пихтијама са месом, гравлаксом и димљеним лососом, рибљим јајима и јелима од харинге. Пре шунке, Финци су обично јели козетину.
Амбасадор је објаснио шта у Финској значи објава Божићног мира и зашто је значајан пренос уживо који чекају и прате сви Финци.
- Пренос уживо је једна од најстаријих традиција финског јавног сервиса YЛЕ. После објаве Божићног мира, многе породице уживају у лаганом оброку који се састоји од Божићног пудинга.
За крај, Кимо Лäхдевирта је рекао да се дан Божића обично проводи у миру дома, у опуштању и одмору, а неки људи присуствују јутарњим службама у цркви.
Након говора амбасадора, присутни су имали прилику да уживају у извођењу хора наше школе на јелци. Публика, родитељи, случајни пролазници, „божићни фијакер“ имали су прилику да уживају у нумерама: „Божић, Божић“ (народна песма),
„Галија“ (Мадам Пиано), „Бора из суседног шора“ (Дубравка Петровић), „Заљубљени матадор“ (Марија Хајнал) и „Ми желимо љубав“ (Б.Лалић, Б.Банковић). Вокално извођење нашег хора пратили су наши ученици и наставници на инструментима: Вукан Срдановић – гитара, Димитрије Шкодрић – хармоника, наставници Бојана Ђукић и Петар Швабић.
Иако је ветар јако дувао, зима нам мрзла прстиће, наши ученици су еуфорично, празнично и са радошћу уживали, као да је леп и сунчан дан. Организатори град Београд, компаније „Ninamedia“, „Color Media Communications“, Слатка кућа и остали били су одушевљени нашом интерпретацијом, те су изразили жељу да се следеће године опет видимо и дружимо.
Велику захвалност дугујемо нашој општини Гроцка, која нам је обезбедила превоз. Да смо се лепо провели и уживали у овој зимској вечери дочараће Вам фотографије у Прилогу.