\ Остани код куће - скролуј и слушај музику!

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Остани код куће - скролуј и слушај музику!

Драги ученици,
Стигло нам је пролеће! Чини нам се да је право време да откријемо која су то три композитора била подстакнута да, инспирисани годишњим добима, компонују музику.
За првог композитора сте сви сигурно већ чули, он се зове Антонио Вивалди (Antonio Vivaldi). Антонио Вивалди је италијански композитор који је живео током 17. и 18. века. Вивалди је био и изузетно познат виолиниста који је умео невероватно брзо да свира. Међу најпознатијим његовим делима спадају ”Четири годишња доба” (Four Seasons). Четири годишња доба се састоје из четири концерта за виолину и гудачки оркестар који се зову ”Пролеће”, ”Лето”, ”Јесен” и ”Зима”. Кроз ова четири концерта Вивалди је на сликовит начин уз помоћ инструмената пренео свој доживљај природе и на који начин се она трансформише током једне године. Будући да је Вивалди живео у периоду који се зове барок у делу ”Четири годишња доба” могу се препознати одређене музичке карактеристике барока као што су: промене темпа (брзо-споро-брзо), промене динамике (форте-пиано-форте), специфичан начин на који разговарају солиста и оркестар.
На следећем линку можете послушати и видети како изгледа цео оркестар док изводи ово дело, као и то на који начин солиста комуницира са оркестром.
youtu.be/zzE-kVadtNw  
Други композитор долази из Аргентине и зове се Астор Пијацола (Astor Piazzola). Пијалоца је био композитор и свирач на бандеону који је постао познат по специфичном комбиновању аргентинског танга и уметничнике музике. То се осећа чак и у његовом делу које се зове ”Четири годишња доба Буенос Аиреса” (Four Seasons of Buenos Aires). Пијацолина ”Четири годишња доба” оригинално су писана за бандеон, електричну гитару, клавир и гудаче, међутим, композиција је временом постала толико позната да је доживела многе обраде.
На следећем линку можеш да чујеш како композиција звучи и да обратиш пажњу који је извођачки састав у питању, а затим можеш и сам/а да пронађеш и неке друге аранжмане. Уз то, покушајте да откријете како изгледа и звучи инструмент бандеон!
youtu.be/yPFUEVqTHqo
Трећи композитор је заправо композиторка и долази нам из Београда. Веровали или не, Драгана Јовановић, композиторка и професорка на Факултету музичке уметности у Београду, такође је била инспирисана и свој утисак о годишњим добима пренела у композицији ”Четири годишња доба”. Као и код Вивалдија и код Драгане Јовановић су у питању ставови који се зову ”Пролеће”, ”Лето”, ”Јесен” и ”Зима”. Разлика у односу на Вивалдија је у томе што солиста свира на виоли, а не на виолини, а оркестар поред гудачких инструмената садржи и харфу.
На следећем линку можете послушати како звучи став ”Пролеће”, а затим можете потражити и остале ставове.
youtu.be/bD0AjEUSW4M
Док будете слушали све ове композиције, обратите пажњу на који начин се разликују доживљаји годишњих доба код сва три композитора.
Размислите по чему су слични доживљаји годишњих доба код сва три композитора.
На који начин је свако годишње доба представљено?
Такође, покушајте да насликате како ви доживљавате музику сва три композитора.
И ако имате времена, откријте који су још композитори писали музику инспирисани природом и линкове оставите у коментару.
Остани код куће - скролуј и слушај музику!
 
objava-24-03-1