\ Учешће ученика и наставника ОМШ „Невена Поповић“ на међународном мултимедијалном догађају – XXIV Спортска бајка у Београдском зоолошком врту

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Учешће ученика и наставника ОМШ „Невена Поповић“ на међународном мултимедијалном догађају – XXIV Спортска бајка у Београдском зоолошком врту

У суботу, 15. јуна 2024. године, у предивном амбијенту београдског зоолошког врта реализован је 24. по реду међународни мултумедијални догађај, празник спорта, културе и љубави – XXIV Спортска бајка.
Идејни творци ове манифестације, још давне 2000. године, били су Вук Бојовић, директор БеоЗооВрта и Тања Петровић, наша прослављена каратисткиња а сада тренер српске карате репрезентације младих и оснивач КК Нипон. , а све са циљем промоције здравог живота, пријатељства и хуманости. Тако је остало и дан данас....само се круг учесника у многоме омасовио.
Свечано отварање је почело обраћањем Поверенице за заштиту равноправности, госпође Бранкице Јанковић, затим обратио нам се и Јапански амбасадор, директор БеоЗооВрта, као и сама Тања Петровић.
Прилику и част да се представе на овако дивној манифестацији имали су и ученици и наставници наше школе, који су приредили изненађење јапанском амбасадору и његовој делегацији извођењем традиционалне песме „Сакура“. Нумеру је извео хор флаута уз пратњу наставника школе.
Уследио је олимпијски дефиле спортова и пријатеља. Представило се 20 спортова, као што су карате, џудо, атлетика, мачевање, ритмичка гимнастика, рвање, аикидо, орјентиринг, бразилска ђуђица, капоера и многи други.
Након свечаног отварања, спортско-уметничке представе и свечаног обраћања, учесници манифестације су се расподелили по врту, свако у свом сектору, представљајући своје активности. Поред спортских радионица, најмлађи другари и њихови родитељи имали су прилику да се упознају и са едукативним и креативним радионицама, као и са 10 јапанских радионица које су имале за циљ упознавање са јапанском културом и традицијом и да искусе дух ове земље кроз радионице манге, церемоније испијања чаја, јзкате, бушидоа и друге.
Оно што је такође интересантно јесте да се улазница у Зоо врт није наплаћивала, већ се правила из срца свих посетилаца и то у облику поклон пакетића који ће бити уручени деци без родитељског старања, деци са Косова и Метохије и деци са посебним потребама, која су иначе били специјални гости ове манифестације.
Наставници, помоћница директора и директорка школе потрудили су се да осмисле разноврсне музичке активности за Спортску бајку како би не само представили нашу школу већ музичку уметност уопште.
Радионичарски рад је конципиран из два дела. Први део носи назив „Упознај композитора и музичке инструменте“ у којем су заинтересована деца старијег узраста имала прилику да чују занимљиве приче о 5 српских композитора (ко су ти људи, какво су имали детињство, где су се школовали, какав су животни пут – образовни и развојни прошли да би постали то што јесу, какве су њихове композиције, као и које су им најпопуларније композиције). Затим су извлачити сличице и играли се музичке меморије уз асоцијације на именоване великане српске музике. За наше другаре смо, у сарадњи са „Службеним гласником“, спремили поклоне у виду постера наведених српских композитора са QR кодовима (како би их заинтересовали да још мало истражују), као и поклон књигу, обележивач, беџеве и нотне свеске. Квиз су припремили и водили наставници Магдалена Бошковић и Петар Швабић. За млађе нараштаје припремили смо цртеже музичких инструмената које су они бојили, а док они то раде ми смо их кроз причу упознавали са истим. Овај сегмент је водио педагог школе Душан Чоловић.
Паралелно са овим радионичарским радом представљали смо музичке инструменте и одсек за српско традиционално певање. Наши наставници су донети следеће инструменте: флауту, клавијатуру, хармонику, виолину, гитару, кахон и деф, као и инструменте Орфовог инструментаријума (чинеле, звона, металофоне, кастањете, бонгосе и друго). Наставници су свирали краће, занимљиве, популарне поп, рок, народне и дечје композиције, а присутна дечица су се упознала са истим тако што смо им омогућити да пробају да свирају, како би колико толико створили блискост са музиком.
Такође, припремили смо и делили флајере о музици, утицају треме на јавни наступ, корисне савете за препознавање талентоване деце и многе друге родитељима занимљиве текстове.
Оно што је било најиснтересантније свим посетиоцима ове манифестације јесу два концерта која смо припремили како за њих тако и за нас саме, јер смо се забављали, дружили и уживали изводећи разноврсни репертоар. Смењивале су се популарне и традиционалне нумере.
Хор флаута у саставу наших дивних ученица: Марије Димоски, Дуње Марић, Лене Рибаћ, Саре Јовановић, Ларе Пантелић, Љубице Фаркаш и наставница Тијане Јовев, Богдане Меденице и диригента-флаутискиње Александре Стевановић, уз пратњу наставника Милоша Зубца (клавир), Петра Швабића (хармоника), Емилије Гавриловић (маракаси), Ане Јовановић (деф), Милоша Зубца (гитара), Бранке Ивковић-Петронић (кахон), Александра Радовановића (звона), Магдалене Бошковић и Душана Чоловића (разни перкусиони инструменти) извели су многобројне нумере, као што су: Ово је Србија, Бела ћао, Сашино коло, Ла бамба, Бугарска игра, Балканско коло, Пирати са Кариба и многе друге. Присутној публици смо давали разна звона и удараљке како би свирали са нама, што су са одушевљењем и радили.
Своје вокалне способности извођењем традиционалних песама у народним ношњама представиле су наше дивне ученице Марија Томић и Катарина Недељковић, у пратњи наставнице Ане Јовановић за дефом.
Велику захвалност дугујемо родитељима наших ученика, који су са нама били, бодрили нас и помагали у организацији. Хвала и нашим другарима: Филипу, Ђурђи и Јелени Швабић, Андреју и Вањи Радовановић, Слађани Димоски, породици Рибаћ, који су крајње спонтано постали саставни део наше екипе.
Поред нашег спонзора „Службеног гласника“, у ову дивну акцију су укључени и продукти наше ученичке задруге „Музичка азбука“, као што су беџеви, бук мејкери, мајице, шоље и цегери са логом наше школе, а које смо поклањали нашим другарима и њиховим родитељима.
И на крају....дивно смо се дружили, музицирали, певали и забављали. Добили смо јединствене медаље са ликом Вука Бојовића у знак сећања на овог изузетног господина, као и захвалнице за наше учешће.