\ Стручни скуп: „Наставник у свету музички даровитих ученика“

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Стручни скуп: „Наставник у свету музички даровитих ученика“

У уторак и среду, 18. и 19. јуна 2024. године, наставници, стручни сарадници, као и управа школе, присуствовали су стручном скупу – саветовању на тему „Наставник у свету музички даровитих ученика“, у организацији Основне музичке школе „Невена Поповић“, одобрено под бројем S11972024 од стране Завода за унапређивање образовања и васпитања (деловодни број: 759-4/2024. од 6. јуна 2024. године). Предавачи су били: др Бранка Ивковић-Петронић, директор школе, педагошки саветник; Александра Стевановић, помоћник директора, педагошки саветник; Душан Чоловић, педагог.
Приоритетна област саветовања је унапређивање стручних - предметно методичких, педагошких и психолошких знања запослених у образовању. Циљна група саветовања су наставници стручног предмета у усновној/средњој уметничкој школи (музичке балетске ликовне), стручни сарадник у школи, директор/помоћник директора.
Циљ скупа је препознавање даровитости код ученика; Повезивање емоционалних, креативних, естетских и психомоторних способности даровитих ученика; Упознавање наставника са значајем оснаживања родитеља музички даровитих ученика за сарадњу са образовно-васпитном установом. Подстицање разумевања кључних елемената и стилова управљања музичком школом који доприносе целокупном развоју потенцијала музички даровитих ученика.
Теме скупа су биле разнолике и разноврсне, од теорије даровитости, преко различитих приступа у идентификацији и развоју даровитости и креативности до наставника у свету музички даровитих ученика; Такође, разматрали су се могући начини оспособљавања наставника за рад са даровитим ученицима у музичкој школи; као и улога родитеља као партнера у идентификацији, развоју и подстицању даровитости, све до савременог менаџмента у музичкој школи.