\ Фото галерија

header

Наступ наших ученика на отварању 21. Ликовна колонијe у Гроцкој

У петак, 20. јула 2018. године, у оквиру манифестације 51. „Грочанске свечаности“ Градске општине Гроцка, свечано је отворена 21. Ликовна колоније ове општине.
Догађај пропраћен изложбом радова са претходних ликовних колонија у галерији општине Гроцка отворила је заменица председника општине Живадинка Аврамовић. Уметничка смотра траје до 24. јула и окупља академске сликаре из Зрењанина, Ваљева, Београда, Лазаревца, Париза… Учествују др Милица Црнобрња Вукадиновић, др Предраг Лојаница, Мила Гајин, мр Љубица Шакић, Жељко Виторовић, Немања Арсић, Весна Мартиновић Маровић, Милан Митровић Макаби, Тамара Миловић, Владимир Петровић, Стефан Петронијевић.
Овом приликом је представљен и млади рок бенд „Ритам срца“ у саставу ученика ОМШ „Невена Поповић“ из Гроцке – Милица и Јована Ђорђевић – вокали, Тара Денда – клавијатуре, Стефан Стекић – бас гитара, Елена Грујић – бубњеви и Милица Јеремић – електрична гитара. Ученике је припремио проф. Бранко Тријић. Одушевљена публика имала је прилику да ужива у нумерама: Ван Гога „Неко Те има ноћас“, Марине Перазић: „Колачићи“, Бајаге: „Тишина“ и групе Метак: „Морски пас“
О нашем наступу су писали. Погледајтен на ОВОМ линку.
 

Пријем ученика генерације у стари двор

Градоначелник уручио лаптопове и књиге најбољим основцима и средњошколцима
 
У среду, 27. јуна 2018. године, градоначелник Београда др Зоран Радојичић уручио је награде ђацима генерације основних и средњих школа за школску 2017/2018. годину на свечаном пријему у Старом двору.
Нашу школу је представљао Иван Павловић, ученик 6. разреда гитаре. Иван је, поред чињенице да је ученик генерације наше школе, ласкаву титулу понео и у својој основној школи „Никола Тесла“ у Винчи.
Пре свечаног пријема у старом двору ученици генерације београдских основних школа имали су прилику да први виде сталну поставку Народног музеја. Наиме, Народни музеј је због радова на реконструкцији затворен 2015. године, а од последње изложбе која је одржана непосредно пред почетак радова, садржаји музеја били су доступни нашим суграђанима кроз бројне уметничке програме, изложбе и гостовања у градовима Србије и Београду. Након посете музеју, ученици су примљени у Стари двор, где им је проф. др Радојичић поручио да су они понос Београда, те да је изузетно важно што су направили тако велики успех.
„Знам колико је то тешко, знам колико је тешко изборити се за сваку петицу, тако да са моје стране имате велики респект. Желим вам да поклоне искористе на прави начин и да вам они омогуће да идете ка новим успесима. Успеси су важни, али је такође важно да будете срећни, задовољни и весели и то вам искрено желим. Не треба да бринете због неке лоше оцене, она се поправи, а тако човек бива све јачи“ – рекао је градоначелник и ученицима пожелео срећан пут кроз живот и успех у даљем школовању.
Градоначелник је истакао и да није лако бити родитељ тако добре деце и додао да је то одговорност, свакодневни рад, разговор и улагање.
„То је инвестиција која се не може упоредити ни са једном другом, сваки минут проведен са децом је значајан и то је инвестиција у будућност породице али и нашег града. Хвала вам родитељи на томе што сте успели да усадите такав систем вредности код ваше деце да респектују знање и науку. Ова времена нису лака и тешко је успоставити систем вредности и одржати га, а то је још један разлог за велико поштовање, на чему вам сви морамо честитати“ – нагласио је др Радојичић.
Средњошколци су награђени лаптоп рачунарима, ученици генерације основних школа комплетима књига, а сви су од компаније "Политика" А.Д. добили и збирку кованица – Знамените личности Србије.
Догађају су присуствовали и секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак, подсекретар за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић, чланови Градског већа Елена Билић, Фадиљ Еминовић и Филип Маријановић, као и представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
 

Успешно одржана музичка представа „Хорлогија“ ученика наше школе

У четвртак, 21. јуна 2018. године, на Светски дан музике, у свечаној сали ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој, одржана је дечја музичка представа „Хорлогија“, коју су припремили ученици наше школе са идејним творцем целог догађаја наставницом Маријаном Калинић.
Саджај и теме песама које су уклопљене у радњу представе, те смо добили јединствену целину текстова песама са сценариом попут мјузикла. Свака песма је најављена кроз радњу у представи, а хор је и својом глумом допринео атмосфери представе и имао је јако важну улогу у свему, као у старо грчким трагедијама, коментарисали су ликове, њихова осећања и покретали су их на акцију. Успут су и за одређене песме пројектовани кратки спотови које је монтирала наставница Маријана Калинић од неких цртаца.
У представи су учествовали следећи ученици: Бојан Милошевић и Софија Митрић, као 2 главна глумца и хор ученика солфеђа из класе проф. Бојане Ђукић (чије је нумере наставница Бојана припремила) . Чланови хора су били: Теодора Јовановић, Милица Митровић, Дајана Станић, Тијана Станић, Анђела Ашанин, Јелена Ашанин, Катарина Петровић, Јелена Лазић, Јована Лазић, Сара Михајловић, Дејана Савковић и Ивана Станковић. Хор је извео песме из играних и цртаних филмова којим су повезана драмска радња:
1. "До нам жели добар дан" ("Do Re Mi" R. Rodgers, O. Hammerstein, iz igranog filma "The sound of music")
2. "Оџачар" ("Chim-chim cheree" the "Sherman Brothers" iz igranog filma "Mary Poppins")
3. "Ритам џунгле" ("The jungle rhythm" L. Feather, P. Grabowsky из цртаног филма "The jungle book")
4. "Сад је крај" („Let it go" K. A - Lopez , R. Lopez из цртаног филма "Frozen")
5. "Пољуби девојку" ("Kiss the girl" A. Menken, H. Ashman из цртаног филма "The little mermaid").
Да је представа успешно одржана говоре нам насмејана лица наших ученика који су учествовали у реализацији – дивно су се дружили, смејали и уживали. Све у свему,кратка али јако слатка представа којој следеће школске године предвиђамо велики број извођења.
 

Наступ наших ученица на 8. Међународној конференцији „WATER & FISH“

У среду, 13. јуна 2018. године, оргaнизовано је поновно окупљaње нaучникa, стручњaкa и пословних људи из светa рибaрствa, aквaкултуре и хидробиологије. Осма Међунaроднa конференцијa „WATER & FISH“, се одвијала нa Пољопривредном фaкултету у Беогрaду, фaкултету који следеће године слaви 100 годинa свог постојaњa и рaдa. Грaд Беогрaд, глaвни грaд Србије, држaве коју је Си-Ен-Ен (CNN) проглaсилa међу нaјпожељнијим туристичким дестинaцијaмa коју требa посетити 2018. године, је и нaјлепши и нaјпривлaчнији зa посете, упрaво у овом периоду године.
Теме конференције, кaо што им сaм нaзив кaже су фокусирaне нa воду, кaо стaниште оргaнизaмa, кaо и нa водене оргaнизме, a пре свегa рибе. Посебнa пaжњa посвећенa је биосигурности водених оргaнизaмa. Кaо и нa претходним конференцијaмa, међу предaвaчимa су се нашла нaјпознaтијa именa из светa нaуке, предстaвници великог бројa земaљa, удружењa, институцијa и пројекaтa. Одржaвaње конференције су подржaли Европско друштво зa aквaкултуру – EAS и Пaнхеленско друштво технололa ихтиологa – PASTI. Oве године кооргaнизaтор конференције је Међунaродни ветеринaрски конзорцијум зa биосигурност aквaтичних оргaнизaмa – IAVBC, Лудвиг-Мaксимилијaн Универзитет у Минхену, Немaчкa.
Након низа предавања и представљања истраживања на самом пољопривредном факултету у Београду, за учеснике конференције организована је посета Огледном добру „Радмиловац“, Пољопривредног факултета у Београду, као и археолошком налазишту „Бело брдо“ у Винчи. За званице је организован и коктел у простору огледног добра, а присутне је испред локалне самоуправе поздравила заменица председника општине, живадинка Аврамовић.
Присутни су потом уживали и у наступу ученица ОМШ „Невена Поповић“ са одсека за српско традиционално певање, које су им за ову прилику извеле чобанску песму „на бас“: „Масло мела Димитрије“ и љубавну песму из Челарева: „Уродиле жуте крушке“. Наша групу певача чине ученице 1.и 2. разреда из класе проф. Маје Стојановић, а наступиле су у следећем саставу: Ана Стејић, Теодора Јовановић, Тијана Томовић, Јелисавета Гак, Милица Савковић, Анђела Савић, Анђела и Јелена Ашанин, Александра Илић и Љубица Јовановић.
 

Учешће ученика школе на Завршној приредби четвртака у Умчарима

У среду, 13. јуна 2018. године, у сали ОШ „Мића Стојковић“ одржана је завршна приредба четвртог разреда на којој су поред ученика четвртог разреда основне школе наступили и ученици наше ОМШ „Невена Поповић“.
Своје умеће за инструментом показала нам је Алексанра Стејић за клавиром(3. разред у класи проф. Милана Медошевића) и Исидора Петронијевић са флаутом (2. разред флуате у класи Тијане Јовев). Оне су одсвирале по једну композицију и показале на приредби своју спремност, труд и залагање.
 

XV Меморијални концерт „Јелена Стојиљковић“

У среду, 13. јуна 2018. године, у свечаној сали ОШ „Свети Сава“ у Врчину, одржан је 15. по реду Меморијални концерт „Јелена Стојиљковић“. Овај концерт се одржава у спомен наше трагично насрадале ученице, те се сваке године овом приликом подсећамо и сећамо Јелене.
У знак сећања на Јелену породица Стојиљковић је установила фонд „Јелена Стојиљковић“ из ког се награђују три најуспешнија и уједно најмлађа ученика од 1. до 3. разреда музичке школе. Почаствовани смо што овај фонд постоји већ 14 година и захваљујемо се породици Стојиљковић што воде рачуна о нашој талантованој деци.
Наставничко веће ОМШ донело је одлуку да се Плакета „Јелена Стојиљковић“ додели ученици која је на овогодишњим такмичењима освојила 3 првe и 2 друге наградe. То је ученица 3. разреда флауте из класе проф. Миње Марчетић – Анђела Јовановић.
Анђела је остварила прве награде на Међународном такмичењу флаутиста „Тахир Куленовић“ у Ваљеву (91,20 бодова), на Републичком фестивалу МБШС у Књажевцу (90 бодова), на Музичком турниру „Меморијал Аца Панић“ у Младеновцу (96 бодова). Анђела је добила друге награде на Међународном такмичењу флаутиста „Миодраг Азањац“ у Београду (91,40 бодова) и Школском такмичењу „Волим солфеђо“ (85,75 бодова) – најбоља у категорији. Затим, похађала је и мастерклас код еминентног универзитетског професора Мијомир Симоновић. Анђела је од ваннаставних активности у оквиру наше школе имала велики број наступа на којима је успешно презентовала нашу школу.
Прва похвала из фонда „Јелена Стојиљковић“ се уручује ученици која је на протеклим такмичењима освојила 4 првe награда, а то су награде са следећих такмичења: Републичко такмичење ученика музичких школа Србије (95.33 бода), Републички фестивал МБШС у Књажевцу (95 бодова), Такмичење „Бинички“ у Београду (95,25 бодова) и Школско такмичење вокално-инструменталних класа (96,14 бодова). Имала је неколико наступа на којима је успешно презентовала нашу школу и класу виолончела. То је Уна Јанковић је ученица 3. разреда виолончела у класи проф. Анамарије Илић.
Наставничко веће ОМШ је донело одлуку да се Друга похвала из фонда „Јелена Стојиљковић“ за школску 2017/18. годину уручи ученици која је на такмичењима освојила 3 прве и 1 другу награду. На Трећем интернационалном фестивалу музике „Примавера“ (93 бода), такмичење „Бинички“ (96,70 бодова) и Међународни фестивал музике у Аранђеловцу (96 бодова). Такође, освојила другу награду на Републичком такмичењу ученика музичких школа Србија (86 бодова). То је Сара Колаковић, ученица 2. разреда виолине у класи проф. Тијане Ђурић Љубичић.
Концерт је почео клавирском композицијом наше ученице Јоване Ђорђевић (2. разред у класи проф. К. Фаркаш), која је посвећена Јелени Стојиљковић, под називом „Песма за Јелену“. Затим, на концерту су се смењивали солисти и група певача. Поред награђених ученица Анђеле Јовановић, Уна Јанковић и Сара Колаковић наступали су и наши домаћини: група певача ученика солфеђа под вођством проф. Браниславе Тријић у саставу Милица Ђорђевић, Јована Ђорђевић и Анђелија Бајић, солисти: Немања Сарић (2. разред хармоника у класи прог. М. Мадића), Ана Димић (1. разред виолине у класи Н. Станојевић), Елена Грујић (5. разред гитаре у класи проф. Б. Тријића)Јована Јаћимовић (2. разред флауте у класи проф. Т. Јовев). По први пут у на концерту наступиле су ученице одсека за српско традиционално певање из класе проф. Маје Стојановић, у саставу: Љубица Јовановић, Милица Савковић, Александра Илић и Јелисавета Гак.
Изненађење вечери био је наступ Јелениног брата, а некадашњег нашег ученика, Ђорђа Стојиљковића, који је извео нумеру „На балету“.
Хвала нашим драгим учесницима концерта јер су још једном доказали да сећање на Јелену не бледи. Они су кроз своје музицирање показали је музика, као хумана и људска творевина, намењена човеку и његовој духовној и емоционалној природи.  
 


Страна 1 од 101