\ Фото галерија

header

У царству звукова хармонике

У петак 13. октобра 2017. године, у просторијама Основне музичке школе “Невена Поповић“ у Гроцкој, са почетком у 18.00 часова одржан је концерт под називом „У царству звукова хармонике“.
Наставници и ученици школе угостили су ученика и студента хармонике из класе професорке Данијеле Ракић. Велика нам је част што смо имали прилику да премијерно чујемо музички програм који су наши гости припремали за предстојеће Светско такмичење из хармонике. Након наступа у нашој школи извођаче ће моћи да чује и београдска публика у Културном центру Београда следеће недеље.
Да су звукови хармонике биле чаробни говорили су осмеси и задовољство на лицима публике од 5 до 55 година. Наступили су Игор Филиповић (2. разред СМШ „Коста Манојловић“), Алекса Мирковић (студент 2. године Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву), Немања Сарић и Андрија Репановић - 2. разред ОМШ „Невена Поповић“) и Милан Станковић (5. разред ОМШ „Невена Поповић“).                Салом наше школе чуле су се најфинији тонови овако“моћног“ инструмента, од најтишег пианисима до најгласнијег форте фортисима. Публика је немо слушала и уживала у мелодијама арије, танга, прелудијума, соната.... Програм је водила проф. Драгана Стевановић, која је педантно и брижљиво најавила сваког извођача, истичући рад, упорност и награде сваког нашег ученика понаособ. Велико задовољство нам је било када нам се уважена проф. Данијела Ракић обратила са захвалношћу на нашем позиву и добродошлици. Затим је представила своја два фантастична пулена биографијом и резултатима, као и педагошким начином рада са њима. Млади Игор Филиповић нам је својом интерпретацијом показао да стреми високо и да ће временом уз вежбање и напоран рад то и постићи, док је интерпретација Алексе Мирковића оставила присутне „без даха“. Он није студен хармонике већ један високо рангирани акордеониста, уметник у правом смислу те речи, који својом имагинацијом и техником превазилази академско извођење.
Публика у Гроцкој је први пут имала прилику да угости овако озбиљне извођаче на хармоници, а и само присуство проф. Данијеле Ракић говори више од речи. Наши ученици, а и извођачи који су се нашим гостима представили, имали су прилику да попричају са старијим колегама, можда и неки савет да добију. Све у свему, дружење је било фантастично.
Верујемо и надамо се да наша сарадња неће остати на само једном концерту и да су године дивних дружења пред нама. Нашим гостима желимо срећу и успех у њиховим будућим походима, а нашим ученицима да се на ове дивне извођаче угледају и крену њиховим стопама.              
 

Мини концерт у новој школи у Бегаљици

У петак, 13. октобра 2017. године у преподневним часовима били смо гости наших другара ОШ „Иво Лола Рибар“ у Бегаљици. У новој, савременој и најмодернијој школи на нашој општини дочекала су нас насмејана лица директорке Драгане Пешић, учитељи, учитељице и ученици другог и трећег разреда. Разлог за срећу је оправдан, јер су се пре само 5 дана преселили у своју нову школу, а ми смо их брже боље посетили.
Певали смо дечје песме, свирали, дружили се. Тема данашњег сусрета је била гудачки инструменти. Представили смо им виолину на најлепши могући начин, а то је интерпретација. Наступила је Маријана Бугарчић – припремни разред и Петра Стоиљковић – први разред. Обе ученицесу у класи проф. Ксеније Пејовић. Затим, наши другари су имали прилику да засвирају на „краљици инструмената“ – да додирну, превуку гудалом жице, односно засвирају. Било је дивно посматрати дечја лица када успеју да произведу звук, нешто макар мало одсвирају.
Да нам је свима било забавно говоре и насмејана лица наше публике и жеља да нас посете или да им поново у госте дођемо, што ће се свакако десити.
Велико хвала нашим сарадницима и пријатељима из школе „Иво Лола Рибар“ на поновном дружењу, пријатељству и великом поштовању које нас годинама повезује и веже.
 

Концерт поводом Дечје недеље у ОШ „Свети Сава“ у Врчину

Наставници и ученици наше школе, поводом обележавања Дечије недеље, у четвртак 5. октобра 2017. године, припремили су Концерт за ученике првог празреда основне школе „Свети Сава“.
Концерт су водиле наставнице Катарина Фаркаш и Бранислава Тријић које су као и увек, створиле интерактивни догађај. Ученици су учествовали у разговору о томе шта је музика, шта је то динамика, какве емоције музика изражава, како се диригује, како се који инструмет зове и како се свира и још много занимљивости из света музике. Све ово било је представљено кроз практичне примере у којима су учествовали ученици из публике. Задовољство на лицима деце била је највећа награда свим учесницима концерта.
 

Обележена "Дечја недеља 2017" у Гроцкој

У четвртак, 5. октобра 2017. године, у центру Грочанске чаршије организована је Дечја недеља, а организатори су овог дивног скупа и дружења је удружење „Пријатељи деце општине Гроцка“ и градске општина Гроцка. Поподневном догађају присуствовао је велики број малишана са наше општине.
Дечја недеља промовише права детета, са посебним акцентом на игру, стваралаштво, културу и креативност, квалитетно слободно време, изражавање способности, знања и вештина сваког детета, без обзира на узраст и уважавајући различите могућности.
Присутнима се обратио председник градске општине Гроцка Драгољуб Симоновић, који је ово приликом истакао да управо овакве манифестације указују на потребу побољшања положаја деце у Србији, као и на важност њиховог директног учешћа у друштвеном животу.
У оквиру програма наступали су ученици: ОШ „Свети Сава“- Врчин, ОШ „Илија Гарашанин“- Гроцка, ОШ „Мића Стојковић“ -Умчари, ОШ „Алекса Шантић“ –Калуђерица, ОШ „ Милоје Васић“- Калуђерица, ОШ „ Иво Лола Рибар“- Бегаљица, ОШ „Никола Тесла“ - Винча, Средње школе Гроцка, Основне музичке школе „Невена Поповић“, као и деца из предшколске установе „Лане“.
Нашу школа се представила са две нумере, коју су извеле две дивне девојчице: Маријана Бугарчић, као најмлађи ученик виолине – наш предшколац из класе проф. Ксеније Пејовић, и Јована Зуровац, ученица 5. разреда флауте у класи проф. Александре Стевановић – наша вишеструко награђивана такмичарка. Као клавирски сарадник наступила је проф. Ива Ивовић.
С обзиром да је овај догађај први пут организован на платоу испред ГО Гроцка и да су се све образовне институције одазвале позиву, као и чињеница да је све протекло у доброј, веселој и позитивној атмосфери, надамо се да ће нам оваква организација постати традиција и да ћемо се сваке године окупљати и обележавати ову дивну манифестацију.
 

Концерт поводом Дечје недеље за ПУ „Лане“ у Винчи

У четвртак, 5. октобра 2017. године, у раним јутарњим часовима, ученици ОМШ „Невена Поповић“ из издвојеног одељења у Винчи, посетили су предшколце из вртића „Лане“, чије се просторије налазе у оквиру ОШ „Никола Тесла“ у Винчи.
Да је радост сусрета и дружења била обострана, показала су насмејана и раздрагана лица како наших другара тако и ученика и наставника наше школе. Ово прво овогодишње дружење осмишљено је тако да се нашим другарима покажу музички инструменти и да им се представе другари млађег узраста, који на тим инструментима и свирају. Просторијом су се орили звукови виолине, хармонике, гитаре и флауте.... клавир нам је помало тежак за понети, па ће наши другари морати да нас посете како би видели, чули а можда и засвуирали на пианину.
Нашим другарима и њиховим дивним васпитачима представили су се Миа Топић – виолина, Андрија Репановић – хармоника, Елена Илић – флаута и Игор Павловић – гитара. Програм је водила и са нашим предшколцима водила забаван и едукативан разговор наставница Милица Степаноски, а друштво су јој правили и други наставници наше школе: Емилија Гавриловић, Александар Бијић и Данило Недељковић.
После овако дивних дружења са нашим дугогодишњим пријатељима и сарадницима из Предшколске установе „Лане“ остаје нам да их од срца позовемо да нас посете и да наставимо дружење у просторијама наше школе.
 

Јавни час у Врчину

На првом јавном часу у Врчину, одржаном 3. октобра 2017. године у 18:30, први пут смо имали прилике да чујемо композицију, коју је компоновала наша ученица Јована Ђорђевић, која похађа други разреда клавира у класи проф. Катарине Фаркаш. Наша млада нада и композитор посветила је своју прву јавну композицију Јелени Стојиљковић, нашој преминулој ученици којој сваке године посвећујемо Меморијални концерт. Јована је своје дело осмислила и извела са израженом емотивношћу, имагинацијом и интуитивним осећајем за форму, оставивши све присутне без даха. Наставници су са нескривеним одушевљењем, аплаузом исказали подршку овом изузетном таленту.
Поред овог упечатљивог извођења, на јавном часу наступили су ученици из класе клавира Катарине Фаркаш: Ален Мујовић, Мирослав Тимотић и Милица Ђорђевић; класе виолине Надежде Станојевић - Лена Јанковић; класе хармонике Миљана Мадић: Немања Сарић и Ћирило Ђорђевић; класе флауте Тијане Јовев: Јован Димић, Наталија Тројановић и Тара Теодоровић. Успешан наступ имао је и припремни разред из класе Браниславе Тријић. Ниједан наступ наших виолиниста и флаутиста не би био толико упечатљив да их са осмехом и радошћу не прати наша корепетиторка Марија Васић. Наставник гитаре Бранко Тријић се нашао у улози организатора и водитеља програма, који је својом спонтаношћу и духовитошћу константно извлачио осмехе како публике тако и учесника концерта.
Концерт је започет наступом Милице Митровић на виолини која нам је извела Арију на старински начин, да би потом следиле тачке међу којима издвајамо дуо Јоване Јаћимовић на флаути и Нине Наумовић на клавиру. Концерт је завршен наступом припремног разреда који су одиграли музичку игру „Пинокио“ и „Иду мрави“ уз свирање на металофонима и Орфовом инструментаријуму.
 


Страна 1 од 73