\ Фото галерија

header

Два концерта за другаре из ОШ „Илија Гарашанин“

У понедељак, 16. априла 2018. године, у преподневним часовима, у сали матичне школе у Гроцкој, имали смо част да угостимо наше другаре из ОШ „Илија Гарашанин“. Најпре су нам дошли ученици I3 и IV1, а затим и ученици I1 и I2. На челу поворки од педесет и нешто ученика у обе групе биле су учитељице Анила Бабић (I3) и Јагода Јовановић (IV1), Љиљана Петковић (I1) и Тања Радивојевић (I2) – насмејане и расположене оне, а насмејани и весели ђаци.
Припремили смо им леп и весео концерт. Изненађење су им направили управо њихови другари из одељења који похађају музичку школу. Нашим младим извођачима је била велика част и задовољство што ће се представити својим другарима из основне школе. Показали су им своју спретност приликом музицирања. Концерт смо започели заједничким извођењем дечјих песама: „Кад си срећан“ и „У свету постоји једно царство“, коју су наши другари са задовољством певали са наставницима школе. Неки од наших гостију су заиграли и заплесали.
Наступили су следећи ученици: Давид Тобџић, Ленка Јарић, Катарина Недељковић, Павле Тобџић, Павле Митровић, Лола Гудељ и Вукашин Бећаговић.
Музицирало се на клавиру, хармоници, гитари, виолончелу, виолини и флаути. Нашим гостима су како дечје тако и нумере филмске музике свирали и наставници школе: Драган Станојевић, Драгана Стевановић (хармоника), Светлана Мандић (виолина), Анамарија Илић (виолончело), Милош Зубац (гитара), Сања Стевановић и Маријана Калинић (клавир) и Миња Марчетић (флаута).            
Сваки је наступ праћен овацијама. А на крају овог дивног дружења, орила се школа док су домаћини и гости заједно пљескали, пуцкетали и лупали о под изводећи нумеру „Данас нам је диван дан“.
Након концерта наши драги гости су имали прилику да прошетају учионицама и испробају своје умеће свирања на инструментима. Неки су пожелели и тестирали своје музичке вештине у жељи да упишу музичку школу. Њих су дочекали и помогли им у новим сазнањима и открићима наставници Основне музичке школе „Невена Поповић“.
Задовољство и радост приликом данашње посете свакако је било обострано. Наредну посету наших другара са задовољством очекујемо, а неки од њих можда постану и наши ученици.
 

Огледни час Стручног већа за гитару „Баре-хват“

У среду 11.априла 2018. године, у просторијама матичне школе у Гроцкој, одржан је огледни час под називом “Баре-хват на гитари” који је водио наставник Јулијан Николић. Часу су присуствовали сви наставници гитаре: Милица Степаноски, Невена Манојловић, Милош Зубац, Бранко Тријић, Милован Радовановић, Јулијан Николић и педагог школе Соња Дабић.
По мишљењу многих ученика гитаре “баре” хват је оправдано најтежа техника са којом се срећу у свом шестогодишњем музичком школовању. Ученици у композицијама које свирају већ у првом разреду имају неке блаже облике те технике, а у старијим разредима теже и захтевније.
Циљ часа је био упознавање са главним начинима свирања баре хвата. Основни је кориштење искључиво снаге леве руке; други је кориштење леве руке, а да притом не вршимо притисак палцем леве руке на врат гитаре, а трећи начин је комбинивана метода од прве две поменуте. Зависно од ситуације користимо једну од ове три опције. Такође, осврнули смо се на употребу баре хвата како у класичној тако и у популарној и рок музици.
Час је протекао у одличном расположењу, а све наведено и демонстрирано било је веома корисно наставницима гитаре и применљиво у раду са нашим ђацима.
 

Прва награда Немањи Сарићу на МехФест-у

У периоду од 13. до 16. априла 2018. године, у свечаној сали Музичке школе "Коста Манојловић" у Земуну, одржава се 6. инетрнационални фестивал хармонике „МехФест“.
Трећег дана такмичења снаге са другим кандидатима одмерио је и наш Немања Сарић, ученик 2. разреда хармонике из класе проф. Миљана Мадића. Да се квалитет увек препозна и награди показује и Немањин резултат.
Немања Сарић је освојио прву награду са 92.6 бодова.
Честитамо од срца Немањи и наставнику Миљану на одличном резултату.
 

Наступ наших ученика на отварању изложбе „Бувља пијаца“ у Ранчићевој кући

У петак, 13. априла 2018. године, у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, отворена је самостална изложба цртежа „Бувља пијаца“ београдске уметнице Јоване Марјановић. Поставку је отворио др Оливер Томић, историчар уметности, професор који је уметници предавао историју уметности током студија.
Овај врсни предавач на себи својствен начин је анимирао и едуковао окупљену публику - говорећи о раду уметнице, њеној вештини цртања, теми коју заокружује, осврнувши се и на савремену уметничку сцену. На око 20 радова у изазовно једноставној техници оловка на папиру, циклус „Бувља пијаца“ ликовно описује читаве жанр сцене, пратећи једну од симболичних и сликовитих појава савременог живљења. Радови приказују призоре са тзв. бувље пијаце, оловком вешто наглашавајући суштину, преносећи динамичну атмосферу ишчекивања, разгледања, ценкања... Млада уметница мајсторски и с лакоћом осликава делић живота људи који су дошли да пазаре нешто што мало кошта, нешто што можда не могу више ни да нађу... можда и нешто што ће их чинити срећним.
Ранчићеву кућу као културно добро и простор по мери човека, данас особени простор установе културе је представила Зорица Атић, директорка Центра за културу Гроцка - такође некадашња студенткиња пофесора Оливера Томића.
Приликом отварања изложбе наступиле су ученице ОМШ „Невена Поповић“ у Гроцкој: Милица Брењо, Анђела Петровић, Анђела Јовановић – ученице флауте у класи проф. Миње Марчетић, Милица Стоиљковић, Милица Ђукић, Јелена Јевтић – ученице гитаре у класи проф. Милоша Зубца.
 

Друга награда нашем Ивану Павловићу на 12. Војвођанском фестивалу класичне гитаре

У периоду од 2. до 5. априла 2018. године у новом Саду одржан је 12-ти по реду Војвођански гитар фест, који окупља најеминентније предаваче, извођаче и удружења гитариста. На четвородневном програму је било отворено такмичење за гитару „Јован Јовичић“, концертна промоција ЦД-а "Све што слутња шапне", презентација уџбеника проф.Ненада Петровића, разни гитаристички концерти, семинари угледних професора, презентација градитеља гитара, промоција нових издања Асоцијације гитариста Војводине: Евита&Стеван Јовић: "Гитара кроз векове", Слободан Миливојевић: ЦД "From Choro to Tango" и Борис Марковић: "Музика на таласима".
Чланови жирија, предавачи и концерт мајстори су били многи познати и признати професори: Вера Огризовић, Срђан Тошић, Зоран Крајишник, Дарко Карајић, Александар Хаџи-Ђорђевић, Милош Јањић, Слободан Миливојевић, Милкица Поњавић , Александра Спасојевић, Ненад Петровић, Петар Поповић, Евита и Стеван Јовић, Игор Мотл , Павле Филиповић, Милош Вуковић и Никола Ђорђевић.
Наш ученик завршног, 6. разреда у класи проф. Милице Степаноски – Иван Павловић, одмерио је снаге са многим такмичарима и представио се пред седмочланим жиријем. Иако болестан и под температуром, Иван је дао свој максимум, који је остао веома запажен и примећен. Наш Иван је освојио 2. награду, 1. место са 93.33 бода у својој другој категорији.
Све честитке нашем Ивану, наставници Милици и породици Павловић на овако добром резултату и пласману.
Линк са једном композицијом Ивана Павловића са 12. Војводина гитар фест-а можете да погледате на ОВОМ линку.
 

Ученици Основне музичке школе „Невена Поповић“ настављају да нижу успехе на Републичком такмичењу

У периоду од 17. до 28. марта 2018. године одржано је Републичко такмичење ученика музичких и балетских школа Србије. Такмичење се одвијало у Београду, Крагујевцу, Панчеву и Новом Саду за следеће дисциплине: виолина, виолончело, хармоника, гитара, клавирски дуо, хор, контрабас, харфа, мандолина.
Наступило је 783 солисте и 113 дуа. Основну музичку школу „Невена Поповић“ из Гроцке представљало је 12 солиста на виолини, виолончелу, хармоници и гитари и 2 клавирска дуа.
Да наша школа има талентоване, музикалне, а пре свега вредне ученике говоре и постигнути резултати. Из године у годину све више наших ученика одлази на Републичко такмичење, које се организује сваке друге године за такмичарске дисциплине.
Ове године нашу школу су представљли и наградама се окитили сви такмичари, а њихови имена и пласман су следећи:
У дисциплини гитара наступило је 7 ученика:
- Емилија Грујић, 3. разред гитаре у класи проф. Милице Степаноски – прва категорија, прва награда (95 бодова)
- Михаило Јовичић, 2. разред гитаре у класи проф. Милоша Зубца – прва категорија, друга награда (88 бодова)
- Лола Гудељ, 2. разред гитаре у класи проф. Јулијана Николића – прва категорија, друга награда (87,33 бода)
- Вукашин Бећаговић, 3. разред гитаре у класи проф. Јулијана Николића – прва категорија, трећа награда (84,33 бода)
- Викторија Михаиловић, 2. разред гитаре у класи проф. Невене Манојловић – прва категорија, трећа награда (79,67 бодова)
- Реља Дедић, 4. разред гитаре у класи проф. Милоша Зубца – друга категорија, друга награда (87,33 бода)
- Иван Павловић, 6. разред гитаре у класи проф. М. Степаноски - трећа категорија, друга награда (93,33 бода)
У дисциплини виолина наступиле су 2 ученице:
- Сара Колаковић, 2. разред виолине у класи проф. Тијане Ђурић Љубичић, клавирски сарадник проф. Марија Васић – прва категорија, 2. нагрда – 86 бодова
- Исидора Остојић, 4. разред виолине у класи проф. Тијане Ђурић Љубичић, клавирски сарадник проф. Марија Васић – друга катергорија, 1. награда – 95 бодова
У дисциплини виолончело наступила је 1 ученица:
- Уна Јанковић, 3. разред виолончела у класи Анамарије Илић, клавирски сарадник проф. Жарко Голубовић – прва категорија, 1. награда – 95,33 бода
У дисциплини хармоника наступило је 2 ученика:
- Андрија Репановић, 1. разред хармонике у класи проф. Александра Бијића- преткатегорија, 3. награда – 80,33 бода
- Немања Сарић, 2. разред хармонике у класи проф. Миљана Мадића – прва категорија, 2. награда – 89,67 бодова
У дисциплини клавирски дуо наступила су 2 састава:
- Клавирски дуо „Невен“ у саставу Јована Ђорђевић и Мирослав Тимотић, 2. разред у класи проф. Катарине Фаркаш – преткатегорија, друга награда (85,67 бодова)
- Клавирски дуо „Весели прстићи“ у саставу Милица Митровић и Дајана Станић, 5. разред клавира у класи проф. Милице Ковачевић - друга категорија, прва награда (99,67 бодова)
На Републичком такмичењу ученика музичких и балетских школа Србије наши ученици су освојили укупно: 4 прве, 7 других и 3 треће награде, што је збирно 89 бодова, односно друга награда на Републичком такмичењу.
Све честитке нашим ученицима и њиховим наставницима на мукотрпном раду, залагању и труду што је и резултирало овако одличним резултатима. Честитамо и родитељима јер без њихове помоћи ми не бисмо могли да остваримо овако висок пласман.
 


Страна 1 од 90