\ Невена Поповић

header

ТЕРМИНИ ОДРЖАВАЊА ПРИЈЕМНИХ ИСПИТА ЗА УПИС УЧЕНИКА У ПРИПРЕМНИ И ПРВИ РАЗРЕД МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ
 
ГРОЦКА:
 
Среда, 23. мај 2018. године – од 15:00 до 19:30
Среда, 30. мај 2018. године – од 16 до 19:30
Субота, 2. јун 2018. године – од 10:00 до 13:00
Субота, 9. јун 2018. године – од 10:00 до 13:00
Напомена: Термини након 23. и 30. маја важе само за непопуњене класе (инструменте)
 
ВРЧИН:
 
Среда, 23. мај 2018. од 17 до 19 часова
Четвртак, 24. мај 2018. године, од 13 до 15 часова
Петак, 25. мај 2018. године, од 12 до 14 часова
Субота, 26. мај од 10 до 12 часова
Петак, 1. јун 2018. године – Концерт (по потреби пријемни за 1. и 2. разред ОШ)
Напомена: Термини након 23. и 24. маја важе само за непопуњене класе (инструменте)
 
УМЧАРИ:
 
Петак, 25. мај 2018. године, у подручним школама ОШ „Мића Стојковић“ у следећим терминима:
9:00 Камендол
10:30 Пударци
11:30 Дражањ
Понедељак, 28. мај 2018. године пријемни испит у Умчарима од 11 до 18 часова у свечаној сали матичне школе“Мића Стојковић“
 
ВИНЧА:
 
Понедељак, 14. мај 2018. године, од 10 до 18 часова
Понедељак, 28. мај 2018. године, од 10 до 18 часова
 
ДОБРО ДОШЛИ!!!

Плакат 1    Плакат 2    Плакат 3    Плакат 4

Невена Поповић

nevena-popovicРеч по реч...... о Невени Поповић
Пијанисткиња и професорка Факултета музичке уметности у Београду Невена Поповић, која је наступала као солиста, камерни музичар и са оркестрима у Србији и иностранству, преминула је 30. марта у Београду у 61. години.
Рођена 27. априла 1955. године, Невена Поповић завршила нижу и средњу школу “Ј. Славенски” у класи проф. Јеле Кршић, а на Факултету музичке уметности у Београду дипломирала је 1975. године оценом 10, у класи проф. Андреје Прегера.
Магистарске студије завршила је 1977. године на Академији “Santa Ceccilia” у Риму, у класи Вићенца Виталеа, а затим у Фиренци као стипендисткиња америчке академије „Rosary college of fine Arts“, као и на ФМУ у Београду.
Усавршавала се и на мајсторским курсевима код познатих пијаниста Алда Циколинија, Владимира Ашкеназија (одабрана међу 9 од 90 пријављених кандидата за активно учешће на његовом курсу и наступ на концерту у оквиру Луцернског фестивала 1981. године).
Добитница је бројних награда у земљи и иностранству: седам првих и специјалних награда на републичким и савезним такмичењима као ученица и студенткиња, награде Фонда “Олга Михајловић” 1974. године,
Октобарске награде 1974. године и награде Фонда “Емил Хајек” 1976. године (први добитник те награде). Освајала је и награде на међународним такмичењима 1975. године у Сенигалији, 1976. “Alfredo Casella” у Напуљу, “Franco Manino” 1976. у Риму, Златну медаљу у Амалфију 1977, награду фестивала „International masterplayers“ у Минхену 1983. године.
Невена Поповић је наступала као солиста, са оркестрима и као камерни музичар на бројним концертима у нашој земљи и иностранству. Наступала је на значајним фестивалима као што су: БЕМУС (6 пута), НИМУС, Будва-град театар, Дани музике (Будва-Херцег Нови), Мермер и звуци, Меморијал Дарка Лукића – Осијек, СВЕМ – Сарајевске музичке вечери, затим на фестивалима у Берлину, Лајпцигу, Венецији, Минску, Минхену, Балатон (Мађарска) и тд.
Наступала је више пута у многим градовима као у Италији, Швајцарској, источној и западној Немачкој, Француској, Финској, Мађарској, Аустрији, на двема турнејама по Русији, Молдавији, Грузији, Летонији и другим земљама бившег СССР-а), као и на многим фестивалима у земљи и иностранству, са диригентима као што су Томас Сандерлинг, Емил Табаков, Антон Колар, Ванчо Чавдарски, Јорма Панула…
Снимала је за радио, телевизију и ЦД, као солиста и са виолинистима Мајом Јокановић и Сретеном Крстићем… Снимала је често за београдску, а и за италијанску, француску, швајцарску, немачку, финску и совјетску радио-телевизију, навео је ФМУ, на којем је радила од 1979. године, најпре као асистент, затим доцент, ванредни професор, а од 1998. године као редовни професор за ужу уметничку област клавир. На Академији уметности у Бањалуци била је ангажована од њеног оснивања 1998. године.
Њени студенти освојили су до сада велики број награда на међународним такмичењима широм света. Њих десетак ради на ФМУ у
Београду и спада међу најуспешније домаће уметнике (Милош Михајловић, Владимир Милошевић, Владимир Цвијић, Небојша Максимовић, Соња Лончар, Јасна Туцовић, Дејан Суботић), а велики број их делује успешно у иностранству (Европа, САД, Канада, Аустралија).
Невена Поповић је била члан многих међународних жирија у Србији, као и у Италији, Француској, Грчкој и Грузији. Одржала је и бројне мајсторске курсеве у земљи и иностранству.
Била је један од оснивача такмичења „Бањалучко бијенале“ због чега је задужила све бивше, будуће пијанисте и музичке уметнике у овом граду.
Овом кратком ретроспективом уметничког живота и дела Невене Поповић може се, са правом закључити, да је Невена Поповић имала најзапаженију пијанистичку каријеру у бившим земљама СФРЈ и да је „Била велики човек и интелектуалац у правом смислу те речи, неко ко је иза себе оставио огроман извођачки опус. Невена Поповић је један од професора који је повезао Бањалуку и Београд на најлепши могући начин“ – речи су њених колега из Музичке школе „Владо Милошевић“ из Бањалуке.
Као професор, истакли су њени пријатељи, на обе академије несебично је преносила знање и изнедрила велики број студената, данашњих пијаниста и педагога, те на тај начин оставила неизбрисив траг и на генерације које долазе.
Неоспорно је да смо у личности Невене Поповић имали изузетно истакнутог музичког уметника и клавирског педагога највишег ранга, уметницу која је континуирано обогаћивала нашу средину целокупном својом креативном личношћу. До самог краја свог живота остала је посвећена музици и клавирској педагогији, Невена Поповић је магично деловала на своје студенте и колеге, нештедимице преносећи своја велика знања, трагајући за новим репертоарским и педагошким потезима, храбро се упуштајући и у експеримент – ако он изналази нове путеве и доноси адекватне резултате.
Запосленима Основне музичке школе велико задовољство је чињеница што је наша школе решењем Министра просвете, науке и технолошког развоја број: 610-00-238/2017-07 од 17. јула 2017. године добила сагласност на промену назива Основне музичке школе у Гроцкој. Нови назив је Основна музичка школа „Невена Поповић“ у Гроцкој, почев од школске 2017/2018. године. Велика нам је част што је наша млада и перспективна школа понела име пијанисткиње и педагога Невене Поповић