\ Невена Поповић

Музика као лек

muzika medicina

Пријатељи школе

tarisio2

Треба да се зна

treba da se zna

header

Невена Поповић

nevena-popovicРеч по реч...... о Невени Поповић
Пијанисткиња и професорка Факултета музичке уметности у Београду Невена Поповић, која је наступала као солиста, камерни музичар и са оркестрима у Србији и иностранству, преминула је 30. марта у Београду у 61. години.
Рођена 27. априла 1955. године, Невена Поповић завршила нижу и средњу школу “Ј. Славенски” у класи проф. Јеле Кршић, а на Факултету музичке уметности у Београду дипломирала је 1975. године оценом 10, у класи проф. Андреје Прегера.
Магистарске студије завршила је 1977. године на Академији “Santa Ceccilia” у Риму, у класи Вићенца Виталеа, а затим у Фиренци као стипендисткиња америчке академије „Rosary college of fine Arts“, као и на ФМУ у Београду.
Усавршавала се и на мајсторским курсевима код познатих пијаниста Алда Циколинија, Владимира Ашкеназија (одабрана међу 9 од 90 пријављених кандидата за активно учешће на његовом курсу и наступ на концерту у оквиру Луцернског фестивала 1981. године).
Добитница је бројних награда у земљи и иностранству: седам првих и специјалних награда на републичким и савезним такмичењима као ученица и студенткиња, награде Фонда “Олга Михајловић” 1974. године,
Октобарске награде 1974. године и награде Фонда “Емил Хајек” 1976. године (први добитник те награде). Освајала је и награде на међународним такмичењима 1975. године у Сенигалији, 1976. “Alfredo Casella” у Напуљу, “Franco Manino” 1976. у Риму, Златну медаљу у Амалфију 1977, награду фестивала „International masterplayers“ у Минхену 1983. године.
Невена Поповић је наступала као солиста, са оркестрима и као камерни музичар на бројним концертима у нашој земљи и иностранству. Наступала је на значајним фестивалима као што су: БЕМУС (6 пута), НИМУС, Будва-град театар, Дани музике (Будва-Херцег Нови), Мермер и звуци, Меморијал Дарка Лукића – Осијек, СВЕМ – Сарајевске музичке вечери, затим на фестивалима у Берлину, Лајпцигу, Венецији, Минску, Минхену, Балатон (Мађарска) и тд.
Наступала је више пута у многим градовима као у Италији, Швајцарској, источној и западној Немачкој, Француској, Финској, Мађарској, Аустрији, на двема турнејама по Русији, Молдавији, Грузији, Летонији и другим земљама бившег СССР-а), као и на многим фестивалима у земљи и иностранству, са диригентима као што су Томас Сандерлинг, Емил Табаков, Антон Колар, Ванчо Чавдарски, Јорма Панула…
Снимала је за радио, телевизију и ЦД, као солиста и са виолинистима Мајом Јокановић и Сретеном Крстићем… Снимала је често за београдску, а и за италијанску, француску, швајцарску, немачку, финску и совјетску радио-телевизију, навео је ФМУ, на којем је радила од 1979. године, најпре као асистент, затим доцент, ванредни професор, а од 1998. године као редовни професор за ужу уметничку област клавир. На Академији уметности у Бањалуци била је ангажована од њеног оснивања 1998. године.
Њени студенти освојили су до сада велики број награда на међународним такмичењима широм света. Њих десетак ради на ФМУ у
Београду и спада међу најуспешније домаће уметнике (Милош Михајловић, Владимир Милошевић, Владимир Цвијић, Небојша Максимовић, Соња Лончар, Јасна Туцовић, Дејан Суботић), а велики број их делује успешно у иностранству (Европа, САД, Канада, Аустралија).
Невена Поповић је била члан многих међународних жирија у Србији, као и у Италији, Француској, Грчкој и Грузији. Одржала је и бројне мајсторске курсеве у земљи и иностранству.
Била је један од оснивача такмичења „Бањалучко бијенале“ због чега је задужила све бивше, будуће пијанисте и музичке уметнике у овом граду.
Овом кратком ретроспективом уметничког живота и дела Невене Поповић може се, са правом закључити, да је Невена Поповић имала најзапаженију пијанистичку каријеру у бившим земљама СФРЈ и да је „Била велики човек и интелектуалац у правом смислу те речи, неко ко је иза себе оставио огроман извођачки опус. Невена Поповић је један од професора који је повезао Бањалуку и Београд на најлепши могући начин“ – речи су њених колега из Музичке школе „Владо Милошевић“ из Бањалуке.
Као професор, истакли су њени пријатељи, на обе академије несебично је преносила знање и изнедрила велики број студената, данашњих пијаниста и педагога, те на тај начин оставила неизбрисив траг и на генерације које долазе.
Неоспорно је да смо у личности Невене Поповић имали изузетно истакнутог музичког уметника и клавирског педагога највишег ранга, уметницу која је континуирано обогаћивала нашу средину целокупном својом креативном личношћу. До самог краја свог живота остала је посвећена музици и клавирској педагогији, Невена Поповић је магично деловала на своје студенте и колеге, нештедимице преносећи своја велика знања, трагајући за новим репертоарским и педагошким потезима, храбро се упуштајући и у експеримент – ако он изналази нове путеве и доноси адекватне резултате.
Запосленима Основне музичке школе велико задовољство је чињеница што је наша школе решењем Министра просвете, науке и технолошког развоја број: 610-00-238/2017-07 од 17. јула 2017. године добила сагласност на промену назива Основне музичке школе у Гроцкој. Нови назив је Основна музичка школа „Невена Поповић“ у Гроцкој, почев од школске 2017/2018. године. Велика нам је част што је наша млада и перспективна школа понела име пијанисткиње и педагога Невене Поповић